Muftijstvo mostarsko

Na mostarskoj Musali hiljadu i po vjernika na zajedničkom iftaru

Tradicionalni zajednički iftar na otvorenom, nakon dvije godine pauze, ponovo je 27. noći mjeseca ramazana okupio veliki broj Mostaraca. Prema procjenama organizatora na iftaru se okupilo oko 1500 vjernika svih starosnih dobi. I

ftar je prvi put organiziran na Trgu Musala, a prisustvovao mu je veliki broj javnih ličnosti, među kojima su bili gradonačelnik Mostara Mario Kordić, gradski vijećnici, ministri u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona i zvaničnici Islamske zajednice. U kratkim porukama upućenim vjernicima organizatori su istakli kako na ovaj način žele poslati poruke mira, tolerancije i značaja mjeseca ramazana u Gradu Mostaru.

– Ovo je poruka zajedništva, zajedničkog života poruka kojom pokazujemo da je Mostar prebrodio teške trenutke i da se okrećemo budućnosti, boljoj i svjetlijoj za našu omladinu i našu djecu – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

Uz izraze zahvalnosti Gospodaru da muslimani u Mostaru, nakon dvije godine pauze, ponovo imaju priliku podijeliti radosti zajedničkog iftara, kako među sobom tako i s pripadnicima drugih vjeroispovijesti i nosiocima javnih funkcija u ovom gradu, mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović je podsjetio na suštinska značenja ramazanskog posta koje se manifestira htijenjem i nastojanjem za unutrašnjom promjenom na ličnom i kolektivnom planu.

– Sretan sam da će ova večerašnja poruka otići u svijet kao pozitivna slika. Neka bude tako, neka ovo naše otvoreno muslimanskog srce u dobroti i plemenitosti bude poruka i Gradu i svijetu da ovaj Grad zaslužuje da ide naprijed – poručio je muftija.

U periodu od iftara do teravih-namaza kada se u džamijama počinje s obilježavanjem najodabranije noći Lejletul-kadra, učenici mostarski osnovnih škola održali su kraći koncert ilahija i kasida.

Zajednički iftar ove godine organiziran je kao jedan od sadržaja kulturno-vjerske manifestacije „Ramazan u Mostaru“ uz podršku Grada Mostara, Kluba vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara, Centra za kulturu Mostar, Medžlisa Islamske zajednice Mostar i Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod”.

Zajednički iftar do sada je organiziran 15 puta u SRSC „Midhat Hujdur Hujka“ u Sjeverom logoru.

(Preporod.info)