Muftijstvo mostarsko

MIZ Mostar: Centralni program obilježavanja Lejletul-kadra održana u Karađoz-begovoj džamiji

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar centralnu manifestaciju obilježavanja mubarek noći Lejletul-kadra organizirao je u Karađoz-begovoj džamiji.

Zajedničkom klanjanju teravih i nafile namaza prisustvovao je veliki broj, dominantno mlađe populacije, vjernika, a program su izveli polaznici istoimenog mekteba i mostarski imami.

U kratkom vazu nasihatu direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid-ef. Tulek  prokomentirao je značenje ove mubarek noći u islamu, poznate i kao noć odluke.

Podsjetio je da je u ovoj noći počela objava posljednje Božije objave, Kur’ana Časnoga, te da u njoj Uzvišeni Gospodar donosi odluke o ljudskim sudbinama.

Posebno je izdvojio činjenice da je u toj noći Muhamed a.s. vidio meleka Džibrila u prirodnom obliku, te da se u ovoj noći vjernici nastoje približiti Božijoj milosti.

– Allah dž.š. piše našu sudbinu, a naš Poslanik kaže da jedino našu sudbinu mogu izmijeniti udjeljivanje sadake i čuvanje rodbinskih veza – akcentirao je ef. Tulek.

Pozvao je vjernike da jačaju rodbinske veze, izgrađuju svoju porodicu, izvršavaju svoje obaveze kao što su ibadeti, čuvanje međuljudskih odnosa i očuvanju porodice kao osnovne ćelije društva.

– Jako je važno da u današnje vrijeme odgajamo našu porodicu, da našu djecu odgajamo na našim tradicionalnim vrijednostima, da ih uputimo na pravi put, da im pružimo kvalitetno i adekvatno obrazovanje. Naša porodica nam mora biti prioritet, jer je to najvažnija supstanca naše zajednice i našeg društva – poručio je hafiz Tulek.

(Hasan Eminović/Preporod.info)