Medžlis Konjic

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Konjicu

1. marta 2022. godine podizanjem državne zastrave na Vrtaljici počelo je obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Konjicu. Obraćajući se tom prilikom načelnik Općine Konjic Osman Ćatić je kazao:

“Poštovane Konjičanke i poštovani Konjičani sretan vam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i sretan vam Dan oslobođenja Konjica od fašizma. Danas sjećajući se bitnih datuma koji su obilježili historiju našeg grada i Bosne i Hercegovine posebno se želim obratiti našoj mladosti. Nekako kroz historiju, uz zrele generacije mladost je bila ta koja je bila odlučna stati u odbranu svoje domovine. Sa ovog prelijepog mjesta na kojem su odrastale brojne generacije Konjičana, pruža se veličanstven pogled na sve ono vrijedno što naš grad ima i što trebamo njegovati i čuvati.
Grad prije svega čine ljudi, a naša mladost naša je najveća vrijednost i u tu čast željeli smo ovo mjesto urediti i učiniti pristupačnim svima, a naročito djeci i mladima, kojima danas poručujemo da čuvaju ovaj grad, čuvaju domovinu i sjećanje na brojne generacije Konjičana, koji su dali svoje živote za njenu slobodu. Neka zastava podignuta visoko svjedoči da ovaj grad i njegovi stanovnici žive u slobodi i da će biti ustrajni u njenom očuvanju i u vremenu koje je ispred nas. Čuvajmo ovaj grad, čuvajmo domovinu, čuvajmo sebe, a to već sada u ovom trenutku možemo pokazati jednim malim gestom, a to je da dolaskom i odlaskom na ovo mjesto, čuvamo prirodu i ne narušavamo je.”

Potom se velika kolona okupljenih građana Konjica uputila ka Musali gdje su posjećena ratna mezarja i ratna spomen obilježja te na primjeren način odata počast poginulim sugrađanima u agresiji na Bih 1992-1995, kao i u antifašističkom pokretu 1941-1945.g..

U znak sjećanja na referendum na platou kod Stare kamene ćuprije prigodan čas historije održao je Senadin Dino Begtašević, koji je u vrijeme održavanja referenduma bio predsjednik Općinske izborne komisije, sjećajući se tih trenutaka i dana koji su bili od izuzetne važnosti za nezavisnost naše domovine i njenu i našu budućnost.
Ovom prilikom uručene su i nagrade najuspješnijim srednjoškolcima na takmičenju koje je pod nazivom “Tragovi opstanka” organizovala Jedinstvena organizacija boraca Konjic u saradnji sa i Mrežom mladih Medžlisa Islamske zajednice Konjic, a uz podršku Općine Konjic.

Nakon dodjele nagrada uslijedila je posjeta šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije u Konjicu gdje se okupljenima obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Refik ef. Delić podsjećajući na žrtvu koju su šehidi dali za državu i na potrebu promjene razmišljanja “šta je država dala nama” u “šta mi možemo dati našoj domovini”.  Po učenju fatihe na šehidskom mezarju kolona je potom posjetila spomen-obilježje 4. muslimanske slavne lahke brigade te se uputila na Trg državnosti Alija Izetbegović gdje se nalazi centralno spomen obilježje šehdima i poginulim borcima Armije i MUP-a BiH.

Uporedo sa obilježavanjem Dana nezavisnosti u gradu Konjicu teku iste aktivnosti i po svim mjesnim zajednicama na području općine Konjic

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić i predsjednik Općinskog vijeća Konjic Kenan Greda u povodu 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 3. marta Dana oslobođenja Konjica od fašizma uputili su čestitku u kojoj se navodi:
Poštovane Konjičanke i poštovani Konjičani,
u povodu 01.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 03.marta Dana oslobođenja Konjica od fašizma, u ime svojih saradnika i svoje lično ime, upućujemo vam iskrene čestitke, sa željom da zajedničkim snagama kao i do sada, budemo garant slobode i nezavisnosti naše domovine, njegujući kulturu sjećanja na sve one, koji su u tim nastojanjima kroz historiju, dali svoje živote. Značajni datumi u historiji naše domovine i naše općine, i njihovo dostojanstveno obilježavanje, naš je dug prema generacijama koje su ovaj grad, općinu i Bosnu i Hercegovinu, gradili, branili i donosili značajne odluke za njihovo očuvanje i integritet. Budimo ponosni na te dane i tekovine naše jedne i jedine domovine Bosne i Hercegovine, trasirajući na taj način put novim generacijama za život u slobodi, zasnovan na temeljima antifašističke borbe.