Muftijstvo mostarsko

Muftija mostarski Dan nezavisnosti proveo sa džematlijama u Neumu i Stocu

Muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine posjetio je džemat Rabrani u općini Neum, gdje se susreo sa džematlijama, čestitajući im veliki državni praznik – Dan nezavisnosti.

Istakao je da je izabrao da na ovaj dan bude u ovom najjužnijem džematu Muftiluka, cijeneći njihovu istinsku patriotsku posvećenost svojoj domovini koju svjedoče čuvanjem svojih topraka i grunta, vjerno bdijući nad tim i istrajavajući u čuvanju našeg vjerskog i kulturnog identiteta. Svjedočanstvo tome jesu i žive aktivnosti onih koji su tu rezidentni stanovnici kao i onih brojnih raseljenih kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Džematlije – stanovnici Rabrana u ostvarivanju svojih temeljnih prava nailaze na brojne opstrukcije lokalne vlasti u Neumu od kojih je najočitiji onaj kojim se već duže vrijeme osporava legitiman zahtjev Islamske zajednice za rekonstrukciju vjerskog objekta.

Stanovnici Rabrana nemaju nikakvu podršku lokalne vlasti u realizaciji drugih potrebnih infrastrukturnih projekata. Osjećaju se napuštenim i zanemarenim.

Muftija je džemat Rabrane posjetio s glavnim stolačkim imamom Mersed-ef. Šabanovićem.

Nakon klanjanja podne namaza u sultan Selimoj džamiji muftija je posjetio i pozdravio učesnike malonogometnog turnira kojeg već tradicionalno realizira Omladinski krug – Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Stolac povodom Dana nezavisnost, a na kojemu učestvuju mladi svih nacionalnosti iz svih stolačkih mahala i naselja.

Na povratku iz Rabrana muftija i glavni imam posjetili su i stolački džemat Duboka gdje je, uz pregalaštvo džematlija i vakifa, izgradena nova džamija koja je prije nekolike godine stavljena u funkciju. U njoj su obavili i ikindijski namaz. U Dubokoj živi osam domaćina koji poput Rabrana istrajavaju u održanju života na selu i čuvanju svoje vjere, tradicije i običaja.

Muftija je čestitao glavnom imamu Šabanoviću na brizi i posvećenosti svim džematlijama, posebno onim u manjim, rubnim džematima, i njegovoj otvorenosti u susretu sa komšijama svih vjera.