Medžlis KonjicMuftijstvo mostarsko

Ramazanska posjeta muftije mostarskog Medžlisu Islamske zajednice Konjic

Petog dana mubarek mjeseca ramazana mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović boravio je u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Konjic, te je imamio džumu namaz i održao hutbu u Gradskoj džamiji.

U hutbi je muftija govorio o blagodatima ramazana, te pozvao vjernike da posebno ramazansko vrijeme provedu u ibadetu s ciljem ostvarenja najljepšeg sklada i harmonije unutar sebe. Istakao je da je primarna zadaća čovjeka raditi na sebi, na svojoj nutrini, da bi u svojoj duši održao sklad, red i poredak. Muftija je poručio kako nam ramazan dolazi da unese mir, red i spokoj, da se oslobodimo dunjalučkih okova i stega, da pravilno sagledavamo prioritete u životu, da se ne bavimo nevažnim temama i stvarima koje nam oduzimaju dragocjenu energiju i vrijeme.

Poslije džume u Gradskoj džamiji, muftija je posjetio džemat Glavičine gdje su ga dočekali čelni ljudi džemata na čelu sa h. Mumin-ef.Vračom i predsjednikom džematskog odbora Ismetom Halilovićem. Muftija je izrazio zadovoljstvo izvedenim radovima na objektu džamije kojim je ona postala veća i mnogo funkcionalnija za realizaciju džematskih aktivnosti. Posebno je to važno za mektebsko poučavanje, jer se zahvaljući boljim uvjetima u mektebu broj polaznika se drastično povećao. Istaknuto je da je veliki odziv džematlija na ibadetske aktivnosti u mjesecu ramazanu u ovom džematu.

Glavni imam h. Refik-ef. Delić izvijestio je muftiju da se ramazanske aktivnosti na području Medžlisa odvijaju prema planu i da se bilježi dobra posjeta džematlija ramazanskim ibadetima.