Medžlis Konjic

Ramazanske večeri: hfz. dr. Senaid Zaimović

U petak, 15.03.2024.godine, gost predavač na prvim ovogodišnjim Ramazanskim večerima u Gradskoj džamiji u Konjicu  bio je hfz. dr. Senaid Zaimović.

Hafiz dr. Senaid ef. Zaimović govori je “o braku i porodici”.
Allah nas je stvorio u najljepšem liku, sa svrhom. Šta je svrha našeg života?
Zahvalnost na blagodatima.
Jesmo li se ikad zapitali na koliko blagodati samo ujutro kad ustanemo imamo zahvalit.
Zahvaljujemo li? Vidimo li u ogledalu svoju ljepotu il tražimo mahane. Da li smo svjesni blagodati ili razmišljamo samo o nedostacima. Kad nas neko pita kako smo odgovaramo li na osnovu blagodati il kažemo “bilo je i boljih dana” i sl.
Kada je brak u pitanju granice se pomjeraju. Sad već i preko tridesete godine. Govori se da je drugačije vrijeme, teže od prijašnjem vakta za brak? A je li? Zar se danas teže živi nego nekad kad su po nekolike porodice živjele pod jednim krovom i sl. Nije danas teži vakat. Samo smo drukčiji. Kasno se ženimo i udajemo i onda jedno ili dvoje djece. Pozitivna nula.
Proveo sam dosta istraživanja s bračnim parovima i naslušao se raznih razloga monotonije i nezadovoljstva u brakovima. Između ostalog za to su krive i mnoge serije koje prikazuju društveni život i brak u nerealnim okolnostima a i mnoge druge pojave savremenog života.
Naš brak bi trebao biti kao brak Poslanika, a.s.. O tom aspektu njegova života malo govorimo. On je bio i muž, suprug. Imao bračni život i bračne probleme i rješavao ih. To nam govori da su problemi u braku normalni i da ih treba rješavati. Ne treba to idealizirati pa kad ispadne problem misliti da vas je snašlo nešto što nikog nije. Svađa znači i da ste živi u braku, da vam je stalo.
Puno je recepata za rješavanje problema.
Tako Poslanik preporučuje da poklanjamo poklone jedni drugima. Da se trudimo, udvaramo jedni drugom u braku. Odvojte u toku dana ili sedmice trenutak, ili sat. Za svog partnera. Bez posla, bez tv-a. Bez mobitela. Samo za nj i samo za nju.
Ljubav s godinama ne zastarjeva. Ako se brinemo o njoj. O sebi. O nama.
Mi smo u braku partneri. Ne posjednici jedni drugih.
Govoriti o braku ne može se bez spominjanja našeg potomstva, naše djece.
Najbolji recept koji sam ja čuo za odgoj je podjela na četiri faze.
Prvih sedam godina igraj se s njima na način kako ona doživljavaju igru. Narednih sedam godina podučavaj ih. Sljedećih sedam druži se s njima, budi im drug, prijatelj. Pomaži ga al’ ga ne nosi kroz život. Četvrta faza je pusti ga nek živi. Što si odradio odradio si.
Najbolje što možemo pokloniti svojoj djeci jeste naše vrijeme.