Muftijstvo mostarsko

Američki ambasador posjetio muftiju mostarskog

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Nj.E. Michael J. Murphy posjetio je 4. jula 2023.g. mostarskog muftiju Salem-ef. Dedovića.

Muftija je ambasadoru izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Ambasade SAD u našoj zemlji na planu ostvarivanja vjerskih prava i sloboda članovima Islamske zajednice na području cijelog Muftijstva mostarskog.

Muftija je ambasadora informirao i o aktuelnim prilikama u vezi sa Centralnom zonom grada Mostara i nastavka nelegalnih radova na zgradi Hrvatskog narodnog kazališta, što nailazi na neodobravanje među Bošnjacima jer se time šalje poruka o diskriminaciji Islamske zajednice koja već dugi niz godina pokušava legalnim putem ostvariti svoje legitimno pravo na mjestu nekadašnjeg Lakišića vakufa.

Muftija-Ambasador 2.jpg - Američki ambasador posjetio muftiju mostarskog: Puno razumijevanje za zahtjeve Islamske zajednice

Ambasador je zajedno sa muftijom i članovima svoga tima prošetao do centra grada i lično se uvjerio u stanje na terenu oko nelegalne gradnje na Hrvatskom narodno kazalištu i susjednom lokacijom koju Islamska zajednica potražuje za svoju gradnju.

Američki ambasador je ovom prilikom iskazao puno razumijevanje za legitimne zahtjeve Islamske zajednice koje osporava gradska administracija u Mostaru.

Muftija-Ambasador 1.jpg - Američki ambasador posjetio muftiju mostarskog: Puno razumijevanje za zahtjeve Islamske zajednice

(Hasan Eminović/MINA)