Muftijstvo mostarsko

Tradicionalni mevlud u Blagaju u subotu 14. maja

Nakon pauze prouzokovane pandemijom koronavirusa ove godine bit će nastavljena stoljetna tradicija dovišta na vrelu Bune. U organizaciji Mostarskog muftijstva, Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, Tarikatskog centra Bosne i Hercegovine i Karađoz-begove medrese tradicionalni mevlud i zikr derviša i šejhova proučit će se u subotu 14. maja s početkom u 11.00 sati.

Organizatori očekuju veliki broj dragih musafira iz brojnih džemata diljem Bosne i Hercegovine, koji s čežnjom u srcu i ljubavi prema svome Gospodaru i voljenome Poslaniku dolaze da učestvuju u zajedničkim ibadetima; u namazima, u učenju Kur’ana, učenju dovā…

– Velika je stvar što imamo to naše značajno doviše, po masovnosti odmah poslije Ajvatovice, na koji se slijevaju rijeke našeg dobrog i pobožnog svijeta, prijatelja i ljubitelja čiste oaze duhovnosti u Tekiji na Vrelu Bune. Mevlud i zikr u Blagaju imaju svoju historiju, značaj i puni smisao okupljanja našeg naroda u onome što je opća korist i dobro za naš narod i Zajednicu. I to trebamo čuvati i njegovati. To je neprocjenjiva vrijednost koju treba afirmirati i nadograđivati – naglasio je mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović.

Manifestacija mevluda i zikra značajna je i po svom opsegu kulturno historijskog pamćenja i doprinosa očuvanju identitetskih vrijednosti Bošnjaka u Hercegovini.

– Oživljavanje ove naše manifestacije bio podstrek i ohrabrenje da svjetlo islama u ovim krajevima ne zgasne, već da dobije na snazi i masovnosti, posebno među novim naraštajima. Tekija na vrelu Bune, ta dinska tvrđava zajedno sa starim i tvrdim srednjovjekovnim gradom nad njom, svjedoči o višestoljetnom državnotvornom kontinuitetu naše zemlje, o našem trajanju i istrajavanju, upornosti i predanosti da čuvamo ono što nas određuje kao narod i što nas određuje kao muslimane i muslimanke – podsjetio je muftija.

Pozvao je muslimane u Hercegovini da tokom mevluda budu širokogrudni i otvoreni prema ovom velikom događaju (mevludu i zikru), prema svim gostima koji će tog dana svojim prisustvom oplemeniti i najavljeni događaj i prostor u Blagaju.

– Treba nam zajedništvo. Važni su nam ovi veliki skupovi, oni nas snaže i okrepljuju, u njima nalazimo motivaciju i inspiraciju. Treba nam snaga zajedničke dove, zikra, skupa i okupljanja. Zato jeste bitno da svojim prisustvom u našim značajnim manifestacijama pokažemo pripadnost svojoj Zajednici, narodu i rodnome kraju – poručio je muftija Dedović.

(Preporod.info)