Medžlis Konjic

Šehidski mevlud proučen u džamiji u Glavičinama

U subotu 7. maja 2022. godine u džamiji u Glavičinama je poslije akšam namaza proučen “šehidski mevlud” povodom 30. godina od osnivanja ratnog Odreda Glavičine i 7. maja  Dana džamija.

Na početku mevludskog programa okupljenim vjernicima obratio se imam džemata Glavičine Mumin ef. Vrače uz riječi dobrodošlice džematlijama iz Glavičina i drugih džemata te ukratko pojasnio važnost datuma koji su bili sebebom da se priredi mevludska svečanost, a to su 7. maj – Dan džamija, dan u kom se prsijećamo na stradanje više od 600 džamija tokom protekle agresije  1992.-1995., te u bliskoj vezi s tim i dana kada je 1992. godine formiran Odred Glavičine koji je kao okosnica odbrane ovog naselja izdržao četverogodišnja neprijateljska nastojanja da isto zauzme.

Mevludski program izveli su imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic a predavanje je održao glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

Glavni imam je u svom obraćanju, pored ostalog,  skrenuo pažnju na dvije odrednice koje karakterišu sjećanje na ovaj dan. Šehidi i džamije. Podsjetio je na kur’anske ajete koji govore o životu šehida i na život, slobodu i dostojanstvo koje danas mi živimo zahvaljujući žrtvi šehida i borbi njihovih saboraca, gazija, te pozvao sebe i sve nas da se ugledamo na tu borbu  u našem današnjem zalaganju i borbi za bolje nas, našeg društva i države.

Govoreći o nađim džamijama kazao je kako džamije dijele našu sudbinu i mi dijelimo njihovu. Podsjetio je na više od 1000 porušenih džamija, mesdžida, turbeta i drugih vjerskih objekata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini tokom agresije, te ukazao na važnost džamije u našim životima, kako ne bi mi svojim slabim odnosom prema džematu i neposjećivanjem džamija iste učinili “mrtvima” i bez rušenja. Snaga džamije je u njenom džematu, a ne u njenoj arhitekturi, ljepoti ćilima i drugim uresima. U skladu sa onim što ove teme vežu za se, nezaobilazno je i stalno opominjanje i zalaganje za zajedništvom, jedinstvom i snagom. Razjedinjen džemat ne može sagraditi džamiju, ne može je ni odbraniti. Zajedništvo ne potražuje da se isto misli, razlike u mišljenju su blagodati ako se ispoštuje edeb komunikacije, edeb poštivanja dogovora i zajednički (džematski) intres ispred pojeidnačnog.

Mevludski program završen je učenjem dove.