Prikaz knjiga

Kodifikacija šerijatskog građanskog prava na temeljima hanefijske pravne škole

Ova knjiga predstavlja komparativno-pravnu studiju dvije kodifikacije šerijatskog građanskog prava. One su bliske po vremenu nastanka, geografiji i teorijskim izvorima. Bile su dio talasa kodifikacije koji je u 19. vijeku zapljusnuo mediteranski svijet. Autor je detaljno istražio njihovo porijeklo, sadržaj i funkciju te ustanovio međusobne sličnosti i razlike. Sve je to urađeno po pravilima struke. Rezultat je ova studija koja popunjava prazno mjesto u našoj literaturi o jednom važnom fenomenu moderne islamske pravne misli.
(Iz recenzije prof. dr. Fikreta Karčića)

Na mnogim mjestima u ovom svome djelu dr. Husein Kavazović ističe da se ovim kodificiranjem “Osmanlijskog građanskog zakonika”, kao i “privatne kodifikacije egipatskog zvaničnika Muhammada Qadri paše” te, uostalom, i u drugim brojnim kodifikacijama koje su se, zvanično ili nezvanično, odvijale u XIX stoljeću na mnogim stranama islamskoga svijeta, htjelo ići ususret vremenu. Dr. Husein Kavazović na potkrijepljen način u ovom svome djelu ističe da je kodificiranje samo po sebi značilo osavremenjivanje, moderniziranje, racionaliziranje, dinamiziranje… tradicionalnih zdanja i zbornika šerijatskog prava. Također, ne manje je važno istaći da je autor Kavazović u ovom svome djelu temeljito i upućeno opisao mnogolike zapadne pravne utjecaje na kodificiranje šerijatskog prava u muslimanskim zemljama.
(Iz recenzije prof. dr. Enesa Karića)

(Napomena: online je dostupno PDF izdanje, za preuzimanje fajla potrebno je registrirati se na https://elkalem.ba/proizvod/kodifikacija-serijatskog-gra%c4%91anskog-prava-na-temeljima-hanefijske-pravne-skole/  i knjigu ubaciti u korpu i završiti proces narudžbe do kraja. Nakon naručivanja dobit ćete mail sa upustvom o preuzimanju fajla, i registracija i PDF knjige su BESPLATNI)