Medžlis Konjic

Profesori Karađoz-begove medrese u posjeti našem Medžlisu

Profesori Karađoz-begove medrese su u ponedjeljak i utorak, 11. i 12. aprila 2022. godine, posjetili Medžlis Islamske zajednice Konjic. Posjete su realizovane u sklopu ramazanskih aktivnosti Karađoz-begove medrese.

Najprije je menadžment Karađoz-begove medrese održao sastanak sa vjeroučiteljima osnovnih škola iz Konjica, na kojem je razgovarano o radu i aktivnostima Medrese, te predstojećim projektima koje će najstarija odgojno-obrazovna institucija u Hercegovini realizovati u narednom periodu.

Riječi dobrodošlice na samom početku susreta iskazao je Refik efendija Delić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

„Ovakvi sastanci su tu kako bismo jačali našu saradnju, na razini Medžlis, vjeroučitelji – Karađoz-begova medresa. Ta saradnja, hvala Bogu, nikada nije bila ni upitna, ali evo ovo su momenti kada će ona biti ojačana i produktivnija. Naša misija je ista, zajednička, misija koju ostvarujemo pod istim krovom, pod krovom Islamske zajednice, bez obzira bili imami, vjeroučitelji ili profesori u Karađoz-begovoj medresi. U toj misiji najvažniji segment jeste odgoj i poučavanje naših mladih naraštaja“ – rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

U ime gostiju iz Mostara, najprije se obratio profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.

„Zadovoljstvo mi je da smo večeras ovdje s vama, da se zajedno iftarimo, da razmjenimo određene informacije i iskustva i da, ako Bog da, unaprijedimo saradnju koju već godinama ostvarujemo. Vi ste jedna posebna snaga u onom što radite i snaga koja pomaže u radu Karađoz-begovoj medresi, šaljući svoje učenike na školovanje upravo u Medresu“ – poručio je direktor Karađoz-begove medrese.

Govoreći o ovakvoj aktivnosti Karađoz-begove medrese, iftarima i sastancima sa vjeroučiteljima, Almir Potur, njen sekretar je rekao:
„Nama je cilj da unaprijedimo ovu saradnju sa vjeroučiteljima, ne samo u Konjicu, već i šire. Ovakve sastanke smo organizovali i u Stocu, Mostaru. To ćemo učinit i u Jablanici i drugim gradovima Hercegovine. Svaki sastanak daje određene rezultate, a to je slučaj i sa ovim sastankom večeras.“

Nakon određenih izlaganja i obraćanja tokom sastanka, razvila se i plodna diskusija, koja je iznjedrila neke nove ideje, a koje će zajedničkim snagama vjeroučitelji sa područja Konjica i profesori Medrese i realizovati, na obostrano zadovoljstvo.

Sastanku su ispred Karađoz-begove medrese prisustvovali: prof. hfz. Aid Tulek, direktor; Almir Potur, sekretar; mr. Suad Mujakić, pomoćnik direktora Medrese za internat, prof. Harisa Ćukle, pedagogica i prof. Meadin Mrndžić.

Nakon zajedničkog iftara, profesori Medrese su posjetili konjičke džemate, te održali ramazanske vazove.
Direktor Karađoz-begove medrese održao je vaz u Gradskoj džamiji, sekretar Almir Potur u Repovačkoj džamiji, magistar Suad Mujakić u Vardačkoj džamiji , a profesor Meadin Mrndžić u Tekijskoj džamiji.

U utorak je, 12. aprila 2022. godine, druga grupa naših profesora posjetila Medžlis Islamske zajednice Konjic, te nakon zajedničkog iftara, održala prigodna predavanja u konjičkim džamijama.

Profesor kurra-hafiz Armin Abaza posjetio je Prkanjsku džamiju, profesor Smajo Čolaković Čaršijsku džamiju, magistar Muhamed Purišević Donje Selo, profesor hafiz Emin Tucović džemat Glavičine, dok je profesor Šefko Tinjak posjetio džemat Gornje Polje.