Muftijstvo mostarsko

Ramazanska posjeta mostarskom džematu Balinovac – Podhum

Mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović je u okviru planiranih ramazanskih posjeta džematima, 3. ramazana 1443. h. g., pred teravih-namaz održao predavanje na tradicionalnoj ćurs-tribini koja se organizuje u hadži Ali bega Lafe džamiji u džematu Balinovac-Podhum.

Predsjednik džamijskog odbora akademik prim. dr. hadži Emir Fazlibegović već godinama kontinuirano organizuje ciklus predteravijskih tribina, u okviru kojih se održavaju predavanja na različite aktuelne teme.

Pored akademika Fazlibegovića član džamijskog odbora profesor u penziji hadži Salih Bešić daje nemjerljiv doprinos u održavanju džamije Hadži Ali-bega Lafe i već godinama radi na raščišćavanju lokaliteta Opijačeve tekije na Šehovini.

Muftija je u svom obraćanju, između ostalog, istakao da je ramazan svake godine radost ummetu u cjelini i da je uz ibadet posta prilika i za susret sa Kur’anom, čija je objava počela u ovom mubarek mjesecu. “Učenje Kur’ana je poseban ukras ramazana, a teravih-namaz je pritvrđeni sunnet koji mi ljubomorno čuvamo, izvršavamo i praktikujemo u našem mezhebu”, rekao je muftija.

Govoreći o blagodatima mjeseca ramazana naglasio da je ramazan poseban susret sa samim sobom i prilika da se preispita svoja nutrina, ponašanje i djelovanje, te da se raspozna suština od forme.

Muftija je istakao da vjernik uvijek treba utočište tražiti u vjeri i osloniti se na Uzvišenog Allaha. “Kada dunjalučke tegobe, teškoće i kušnje zadese čovjeka, uvijek je Božija milost tu, Njegova pomoć i podrška”, naglasio je muftija.

Zaključio je da je potrebno jačati snagu džemata i zajednice u međusobnoj pažnji i povjerenju.

Teravih-namaz predvodio je ramazanski imam Abdullah Fazlibegović, maturant Karađoz-begove medrese.