Rijaset

Manifestacija “Dani Hasana Kaimije”: Nagrade Salih-ef. Smajloviću i Hadžemu Hajdareviću

Povelja Hasan Kaimija za životno djelo, koja se dodjeljuje u okviru manifestacije Dani Hasana Kaimije, danas je u Zvorniku dodijeljena Salih-ef. Smajloviću, dok je Plaketa Hasan Kaimija za najbolje književno djelo uručena književniku Hadžemu Hajdareviću.

Organizatori manifestacije su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zvornik, a povelju ef. Smajloviću uručio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Istaknuo je da su Dani Hasana Kaimije značajni za Bošnjake cijelog Podrinja, te da je ova manifestacija više od zvorničke.

– Već dugo je ova manifestacija jedna od najznačajnijih u ovom području Bosne i Islamske zajednice pa mi je nekako adekvatnije da je nazivamo podrinjskom. Valja nam čuvati naše duhovno i kulturno naslijeđe, a mislim da je ovo jedna eminentna aktivnost na tom putu i trudićemo se, ako Bog da, da dodatno razvijamo manifestaciju Dani Hasana Kaimije i da ona zauzme još značajnije mjesto među Bošnjacima i da bude jedan lijep poziv na zajednički život, susretanje, razumijevanje svih ljudi koji žive u ovom dijelu Bosne i Hercegovine – kazao je muftija.

Izrazio je zahvalnost Medžlisu Zvornik, napominjući da je manifestacija rezultat rada imama, džemata i ovog medžlisa, uz izdašnu podršku Muftijstva, reisu-l-uleme, pa i cijele Islamske zajednice.

Bivši glavni urednik Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod Salih-ef. Smajlović je rekao da dodjelu Povelje doživljava veoma emotivno, s obzirom da je i sam Podrinjac, a da Dane Hasana Kaimije prati od samog začetka 1991. godine.

– Povelju primam sa veikim zadovoljstvom, ali i sa velikom obavezom. Mi koji smo na Drini, nama je Drina fizička hrana a Hasan Kaimija duhovna. Želim da ova manifestacija, koja je značajna i za Islamsku zajednicu i za društvo i dalje živi – kazao je Smajlović.

Predsjednik MIZ Zvornik i potpredsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Mustafa Muharemović izrazio je žaljenje što ih je kiša spriječila da ovaj dio programa održe na tvrđavi Kula grad, ali da je važno održati konituitet, bez obzira na uslove.

– Manifestaciju smo ove godine organizovali u specifičnim okolnostima i nešto je skromnija nego prethodnih godina. Bitno je da se održava, da očuvamo njen kontinuitet i da postignemo njen cilj, a to je da Bošnjacima Podrinja daje snagu kako bi osjećali svoje dostojanstvo – rekao je Muharemović.

Plaketu Hasan Kaimija za najbolje književno djelo uručio je književniku Hadžemu Hajdareviću za poetsko djelo poezije Arabeske od vode.

– Sami dobitak nagrade Hasan Kaimija znači mnogo za svakog autora. I ranije su moje knjige bile u konkurenciji, nadam se da je žiri ovaj put bio u pravu – rekao je Hajdarević.

Dodao je da od početka prati ovu manifestaciju i da je njen značaj veoma veliki za sve ljude.

Uručene su nagrade pobjednicima literarnog konkursa za osnovne i srednje škole. Najuspješniji mladi autori su bili:

Šarić Tarik – OŠ “Lukavac Mjesto”, Lukavac
Redžić Majda – OŠ “Mramor”, Tuzla
Osmanović Razim – OŠ “Sveti Sava”, Zvornik
U kategoriji srednjih škola žiri je odlučio da su najbolji radovi:

Alić Lejla – Gimnazija “Ismet Mujezinović”, Tuzla
Redžepagić Lamija – Gimnazija “Ismet Mujezinović”, Tuzla
Huskanović Nejla – MSŠ “Gračanica”, Gračanica

– Ova nagrada mi je veoma značajna jer je prva, a nadam se da nije zadnja, jer želim još da pišem – rekao je Osmanović Razim.

Prisutnima se obratio i potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, kao i predstavnici Grada Zvornika, a muzički program izveo je Hor Behram-begove medrese iz Tuzle.

(S.S./Preporod.info)