Muftijstvo mostarsko

Ambasada SAD i OSCE u BiH pozdravljaju sastanak vjerskih lidera Hercegovine

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Misija OSCE u Bosni i Hercegovini pozdravljaju sastanak vjerskih lidera Hercegovine – biskupa mostarsko-duvanjskog Petra Palića, muftije mostarskog, Salema ef. Dedovića i vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.

Ambasada SAD i Misija OSCE u BiH prepoznaju ulogu vjerskih zajednica u promociji mira, pomirenja i međusobnog razumijevanja. Kako su naveli u saopćenju, međureligijski dijalog u Hercegovini će umnogome koristiti Gradu Mostaru i cijeloj zemlji.

“Nadamo se da će današnji sastanak biti uvod u još mnoge plodotvorne razgovore između mostarskih vjerskih poglavara. Ovakvi zajednički sastanci snažan su signal sljedbenicima ovih religija da vrijedi raditi na miru i pomirenju. Sjedinjene Države i Misija OSCE u BiH čvrsto vjeruju da je baš ovo poruka potrebna građanima Mostara i cijele Bosne i Hercegovine. Hercegovački vjerski poglavari zaslužuju pohvale za pokazanu hrabrost, dijalog i vodeće napore na pomirenju”, navode iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Misije OSCE u Bosni i Hercegovini.

Apeluju na političke lidere u Mostaru i širom BiH da češće sa vjerskim liderima rade na rješavanju pitanja koja predstavljaju problem za vjerske zajednice i vjernike koje one predstavljaju.

(ba.n1info.com)