Džemati i džamije

Džamija u Treboju / Bolobanima

2006 .godine počeli su radovi na izgradnji džamije u naselju Treboje, džematski odbor Nevizdraci, Medžlis Islamske zajednice Konjic. Tokom 2011. godine radovi su završeni i džamija u potpunosti izgrađena. Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u subotu 31. avgusta 2013.godine upriličeno je svečano otvorenje ove novosagrađene džamije.

Svečanom otvorenju  prisustvovali su zvaničnici Rijaseta islamske zajednice u BiH, izaslanik reisu-l-uleme, muftija travnički, mr. Nusret ef. Abdibegović, izaslanik muftije mostarskog Nazif ef. Garib, v.d. glavni imam Medžlisa IZ Konjic Redžo ef. Muhibić, Predsjednik IO Medžlisa IZ Konjic dr. Emir Duranović, imami Medžlisa IZ Konjic, Načelnik općine Konjic g. Emir Bubalo, zvaničnici iz političkog i javnog života općine Konjic te veliki broj džematlija iz naselja Treboje i drugih džemata Medžlisa IZ Konjic.

Nakon uvodnog obraćanja imama džemata nevizdraci u čijem se sastavu nalazi i naselje Treboje okupljenima se obratio predsjednik građevinskog dobora g. Ahmed Boloban upoznavši okupljene sa kratkim historijatom izgradnje ove džamije. Nakon njegovog obraćanja  obratio se  glavni imam MIZ Konjic Redžo ef. Muhibić upoznavši okupljene s historijatom ovog džemata koji je formiran u teškim ratnim uslovima u periodu 1992-1995.godina, zatim predsjednik IO MIZ Konjic dr. Emir Duranović koji je istakao značaj zaustavljanja iseljavanja ljudi sa sela u gradsko jezgro, između ostalog podizanjem džamija, građenjem puteva i druge infrastrukture neophodne za život. Na riječi dr. Duranovića nadovezao se u svom obraćanju i načelnik općine Konjic g. Emir Bubalo ističući napore koje općinske vlasti čine da olakašaju život na selu. Izaslanik muftije mostarskog Nazif ef. Garib prenio je selame muftije mostarskog Seid ef. Smajkića i između ostalog podsjetio vjernike na važnost džamije, ne samo kao objekta nego kao mjesta u koje treba da dolazimo, molitvu obavljamo, djecu podučavamo i vršimo druge aktivnosti od općeg značaja za naš život. Izaslanik reisu-l-uleme travnički muftija mr. Nusret Abdibegović prenio je selame uvaženog reisu-l-uleme mr. Huseina ef. Kavazovića te u svom daljem obraćanju čestitao džematlijama na trudu koji su uložili u gradnji ove Božije kuće. Između ostalog podsjetio je vjernike da su čovjek i priroda uzajmno povezani, da se iz prirode može i treba učiti. Uzimati primjer iz njene pokornosti Gospodaru svih svjetova za našu, ljudski, insansku pokornost i odgovornost koju imamo pred Gospodarom. Podsjetio je vjernike na važnost džemata na svjesnost koju trebamo imati spram sebe, svog imena Bošnjak, svog bosanskog jezika i nadasve svoje vjere islama, na činjenicu da ne treba i ne smije biti dileme na predstojećem popisu da smo mi BOŠNJACI da nam je jezik BOSANSKI a vjera ISLAM.

Nakon svog obraćanja izaslanik reisu-l-uleme, travnički muftija, mr. Nusret ef. Abdibegović primio je ključ džamije u Treboju od predsjednika IO MIZ Konjic dr. Emira Duranovića, što je i zvanično i simbolično bio znak da je ova džamija vlasništvo vakufa Islamske zajendice u BIH a zatim je isti uručio gospodinu Ahmedu Bolobanu koji je svečano otvorio džamiju u Treboju.

Nakon svečanog programa uslijedilo je klanjanje podne namaza te svečani ručak koji je protekao u druženju i lijepom razgovoru.

Svečanom otvorenju džamije u Treboju prisustvovao je veliki broj džematlija iz drugih džemata Medžlisa IZ-e Konjic.

Foto: Mihret ef. Žiko