Džemati i džamije

Džamija u Podorašcu

Džamija u Podorašcu je podignuta 1986. godine, a radovi na njoj trajali su od 1982. godine. Zemljište za džamiju je uvakufio Salko Mehić, sin Avde, iz Lisičića. Do gradnje džamije Podorašac je bio u sastavu Džematskog odbora Šunji. Pored ove džamije urađena je gasulhana i abdesthana. U naseljima Vrbljani i Pirići u Podorašcu nalaze se mesdžidi, a prije nekoliko godina, mesdžid je sagrađen i na prostoru Lijeske iznad Podorašca, pokraj šehidskog spomen-obilježja.

Mesdžid u Vrbljanima

U periodu od 20. juna do 12. augusta 2006. godine rekonstruisana je džamija u Podorašcu. Zamijenjeni su prozori i vrata i postavljena nova aluminijska stolarija, džamija je okrečena, a fasada ofarbana. Akciju na tim poslovima vodio je imam ove džamije Alija ef. Drkić. Po odlasku ef. Drkića u gradski džemat Varda za imama Vardačke džamije, imamsku dužnost u Podorašcu preuzeo je Enes ef. Alić.

Prezimena: Ahmetović, Ajanović, Alagić, Alibašić, Bajić, Balić, Bandić, Boloban, Cero, Ćibo, Ćišo, Džambas, Džebo, Điver, Đulić, Hadžić, Hadžović, Hodžić, Hondo, Jablić, Karić, Kećević, Keško, Korić (brojno), Kurtović, Lepara, Ljevo, Lojić, Maksumić, Mandžuka, Mehić, Memidžan, Murtić, Musić, Pervan, Pijuk, Pirija (brojno), Salihović, Selimović, Sinanović, Smajić, Sultanić (brojno), Šabanović, Šeper, Šljivo, Šoto, Tufegdžija, Vrtić…

Imam u džematu Podorašac je od početka 2018. godine Adis ef. Hebibović. On je zamijenio dugogodišnjeg imama Enes ef. Alića koji je postavljen za imama Repovačke džamije u Konjicu. Prije Enes ef. Alića imam u ovom džematu bio je Alija ef. Drkić.

Na džamiji je 2016. godine izgrađena nastrešica i sofe pred ulaznm vratima.

U subotu, 10.08.2013.godine svečano je otvoren novosagrađeni mesdžid na lokaciji Lijeska, džematski odbor Podorašac. Svečanom otvorenju prisustvovali su zvaničnici Rijaseta IZ u BiH, izaslanik reisu-l-uleme Mustafa ef. Spahić, izaslanik muftije mostarskog Nazif ef. Garib te predstavnici Medžlisa IZ Konjic, v.d. glavni imam Redžo ef. Muhibić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Konjic dr. Emir Duranović, imam džemata Podorašac Enes ef. Alić te drugi zvaničnici iz političkog i kulturnog života.

Ispred građevinskog odbora okupljenima se na svečanom otvaranju obratio hadži Salem Sultanić a mesdžid je svečano otvorio najzaslužniji vakif ovog hajrata hadži Osman Korić.

Uz ovaj mesdžid sagrađeno je i lijepo šehidsko spomen obilježje šehidima s područja džemata Podorašac, Šunji, Grabovci, Tuhobić i Repovci. Lokacija ovog mesdžida i šehidskog obilježja nalazi se na tromeđi ova tri džemata. Pored mesdžida i šehidskog spomen obilježja uvakufljeno je i oko tri duluma zemljišta  te u sklopu gradnje mesdžida probijen i put do lokacije Lijeska iz pravca Podorašca.