Džemati i džamije

Džamija u Homolju

Homolje

Džematski odbor Homolje obuhvata naselja Homolje, Galjevo i Ugošća.

Mesdžid u Homolju izgrađen je 1963. godine. Zemljište za nj uvakufio je Alić Pinjo. Među najzaslužnijim za izgradnju mesdžida je Alić Džafer ef. koji je do kraja života bio imam u ovom mesdžidu. Do poznih godina svog života imamsku dužnost na Homolju vršio je i Alić ef. Šaban koji je naslijedio na toj dužnosti Džafer ef. a njega opet naslijedio je Šabanov unuk Enes ef. Alić.

Krajem 2012.godine počela je izgradnja džamije u naselju Homolje. Džamija je izgrađena na mjestu starog mesdžida. Svečanost povodom završetka radova na džamiji održana je 06.10.2013.godine uz prisustvo velikog broja džematlija, imama, predstavnika donatora HO “Rahma” iz Kuvajta te drugih.

Trenutno nema stalnog imama u ovom džematu a mektebsku nastavu vodi Enes ef. Alić

Svečanost u povodu završetka radova na džamiji u Homolju

U nedjelju, 06.10.2013.godine upriličen je svečani program povodom završetka radova na džamiji u naselju Homolje. Svečanost je počela simboličnim otključavanjem džamijskih vrata od strane predstavnika donatora iz Kuvajta koji su učestvovali u izgradnji ove džamije te klanjanjem podne namaza.

U programu koji je uslijedio nakon klanjanja podne namaza gostima i velikom broju okupljenih džematlija obratio se Enes ef. Alić zaželjevši dobrodošlicu svima a posebnom porodici merhuma Sulejmana Nasr el Meršuda, sinovima Abdurezaku i Velidu te njegovoj supruzi koji su svojim prilogom snijeli polovicu troškova izgradnje džamije dok je drugu polovicu sakupio džemat Homolje.

Ispred MIZ Konjic obratio se v.d. glavni imam Redžo ef. Muhibić prisjetivši se kako je mesdžid na čijem mjestu je izgrađena džamija u Homolju izgrađen 1969. godine. Najzaslužniji za izgradnju mesdžida na Homolju je bio rah. Alić Džafer ef. koji je do kraja života bio imam u ovom mesdžidu. Do poznih godina svog života imamsku dužnost na Homolju vršio je i Alić ef. Šaban koji je naslijedio na toj dužnosti Džafer ef., a njega opet naslijedio je njegov (Šabanov) unuk Enes ef. Alić.

Kontinuiteta u radu džemata Homolje u svom govoru dotakao se i Nazif ef. Garib, izaslanik muftije mostarskog, kazavši kako su u zgradu današnje džamije na Homolju itekako utkani trud i zalaganje prijašnjih imama i džematlija Homolja. Nazif ef. je istakao i važnost popisa koji se provodi u BiH i još jednom naglasio da je pripadnost narodu važna i da ne smijemo iznevjeriti dug prema zemlji. Bošnjak, Bosanski jezik, islam su uz neizjašnjavanje o entitetskom državljanstvu stavke na koje posebno trebamo paziti na ovom popisu.

Predstavnik donatora je zahvalio Uzvišenom Gospodaru što im je podario priliku da učestvuju u podizanju Božije kuće, naglasio da ova džamija nije jedina koju su gradili, nego, nadati se je ako Bog da, samo jedna od  mnogih hajirli dijela koje će, s Božijom pomoći, činiti i dalje u Bosni i Hercegovini i šire.

Zamolio je Uzvišenog Allaha da se smiluje duši merhuma Sulejmana Nasr el Meršuda, njegovoj porodici za sredstva koja su uložili u podizanje ove džamije.

Progam su izvođenjem ilahija i kasida upotpunili članovi hora “Sejfullah” te imami učenjem mevluda (Ćamil ef. Alić i Numan ef. Ćosić) a na kraju programa ašere je proučila Hadidža Hijari nakon čega je Nazif ef. Garib proučio dovu.

Programu je prisustvovao i izaslanik ambasadora države Kuvajt u BiH, gospod. Nasir, veliki broj imama Medžlisa IZ-e Konjic i drugih Medžlisa, predstavnici političkog i kulturnog života  općine Konjic.