Džemati i džamije

Džamija u Džepima

Džepi

Ime sela Džepi Jevto Dedijer izvodi od albanske riječi djepe-djep, što znači kolijevka, bešika[1]. Ovakvo izvođenje ima smisla, jer udolina u kojoj su smješteni sela Džepi i Vrdolje upravo podsjeća na kolijevku. Iznad Džepa uzdižu se ostaci starog grada Trešnjevca. U ovom gradu, 1463. godine, bila je postavljena turska posada s dizdarom na čelu. Sadašnji zaselak Grad zabilježen je i 1895. godine kao Trešnjevac po čemu je vjerovatno dobila i ime rječica Trešanica.

U Vrdolju se i danas nalaze ostaci starog mesdžida za koji se ne zna tačno kada je sagrađen, ali prema turskim dokumentima nalazimo vrlo vjerovatnim da se na Vrdolju nalazio mesdžid još prije 1489. godine, jer se u dokumentima iz te godine spominje Hadži imam među službenicima tvrđave Trešnjevo koji je nakon gubitka timara dobio baštinu u selu Vrdolje, što ne isključuje mogućnost da je tu obavljao imamsku dužnost, budući da ga dokument navodi kao imama.Trenutno su u toku aktinvosit na izgradnji džamije u ovom naselju.

Džepi i Vrdolje danas djeluju  kao jedinstven džemat.

Imami u ovom džematu bili su: Šaban ef. Alić, Vehbija ef. Radmanović, Muhamed ef. Sefkić, Amir ef. Aljović, Mumin ef. Vrače, Nezir ef. Alihodžić, Pindžo ef. Ćamil te  Aldin ef. Zelića a nakon njegovog odlaska imamske obaveze preuzeo je imam iz Čuhovića Delić ef. Džemail.

Mesdžid u Džepima je sagrađen prije 1941.g. ali je u ratnim stradanjima spaljen. Ponovo je obnovljen 1958.g., a džamija izgrađena 1969.godine.