Medžlis Konjic

NAJAVA: Promocija knjige “Muftije Mostara i Hercegovine”

U ponedjeljak, 18.09.2023.godine u 19:30 sati u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu promocijom knjige “Muftije Mostara i Hercegovine” bit će otvorena ovogodišnja manifestacja “Merhaba, ej, naš Resule” Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

Knjigu će predstaviti:
muftija mostarski Salem ef. Dedović
prof. dr. Faruk Taslidža
i autor Ahmed Mehmedović

Moderator: Refik ef. Delić

IZ recenzije:

Muftije Mostara i Hercegovine prava je riznica dragocjenosti u kojoj je sadržano mnoštvo dosada nepoznatih podataka iz ličnog i porodičnog života i islamskog misijskog djelovanja brojnih bošnjačkih alima Hercegovine (ne samo muftija), potom njihovih ostvarenja na polju pisane riječi, jer dolazimo do sasvim novih podataka o autografima i prijepisima djela, što će budućim istraživačima predstavljati plodno tlo za dublje proučavanje, prezentaciju i kritičku valorizaciju ove naše bogate pisane baštine.

Monografija Muftije Mostara i Hercegovine donosi bio-bibliografske podatke o četrdeset i jednome mostarskom muftiji koliko ih se dosada izmijenilo na tom položaju, a svaki od njih na svoj način davao je dragocjen doprinos vjerskom životu, obrazovanju, kulturi i učenosti, te pridonosio općem društvenom položaju naroda kojemu su pripadali i kojemu su služili.

Ova knjiga temeljita je i na akademskom nivou urađena studija koja predstavlja bitan prilog *u proučavanju kulturne historije Bosne i Hercegovine, sa posebnim fokusom na instituciji Mostarskog muftijstva. Produkt je to Mehmedovićevog entuzijazma, ali i naučnog pregnuća započetog kritičkim sagledavanjem dosadašnje literature, odnosno brojnih publikacija iz pera Safvet-bega Bašagića, Mehmeda Handžića, Sejfudina Kemure, Hazima Šabanovića, Alije Bejtića, Omera Mušica, Hivzije Hasandedića i drugih istraživača starije i novije generacije.

Bez sumnje, Mehmedović nam je dodatno pojasnio ulogu muftija u vjerskom i društveno-političkom smislu, kao i značaj njihovih fetvi od kojih je uglavnom i zavisilo ponašanje odgovornih muslimana.