Medžlis Konjic

Polaznici Kursa islama u posjeti Tutlingenu

U četvrtak, 06.7.2023. godine, 53 polaznika Kursa islama iz Konjica i Žepča krenuli su u posjetu Mreži mladih džemata Tutlingen u Njemačkoj.

U pratnji omladine bili su glavni imami Medžlisa Žepče i Medžlisa Konjic, Džafer – ef. Gračić, Refik – ef. Delić i koordinator Kursa islama Žepče, Ernad – ef. Hadžić.

Put je protekao u lijepoj i ugodnoj atmosferi. Prva stanica bila je posjeta Zagrebačkoj džamiji, gdje se klanjali podne i ikindija-namaz. Omladina se osvježila u restoranu koji se nalazi u sklopu džamije. Sljedeća destinacija bio je Islamski centar u Ljubljani.Islamski kulturni centar i džamija u Ljubljani sagrađeni su na nešto više od 12.000 kvadratnih metara, a dodatne otvorene površine čine kaskadni park i harem džamije na 5.000 kvadratnih metara. Džamija može primiti 1.400 vjernika. Ovaj grandiozni kompleks nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nakon klanjanja akšama i jacije – namaza, nastavljeno je putovanje prema krajnjem odredištu.

U Tutlingen smo stigli u petak, u ranim jutarnjim satima. Vrijedni domaćini, predvođeni hfz. Nezir – ef. Ruhidom već su pripremili i servirali doručak za našu omladinu.Topliji doček nije se mogao poželjeti. Nakon doručka i odmora, omladina je posjetila centar grada i obavila kupovinu. Poslije klanjanja džume – namaza, porodice domaćina su dolazile po djecu koji su prihvatili ugostiti. Ostatak dana proveli su u odmoru, upoznavanju i druženju. Prva posjeta džematu Tutlingen bila je 2018. godine. Prilikom te posjete rodila se ljubav između naše Amile Malićbegović i Emira Mešića iz Tutlingena. Njihova veza je krunisana hairli brakom i sada su njih dvoje, zajedno sa svojom kćerkom, ugostili polaznike Kursa islama.

U subotu je u organizaciji Mreže mladih džemata Tutlingen planirana posjeta vodopadima Rajne u Švicarskoj. Izuzetan vodič bio je Vahid Ferhatbegović, član Mreže mladih. Pomagali su mu Halid Velagić, Halil Ferhatbegović, Lamija Cernica, Tarik Cernica, Selma Ferhatbegović i ostala vrijedna omladina. Vodopadi Rajne su najveći u Evropi po količini vode.

U povratku je organizovan izlet u Uberlingen, gdje se vrijeme provodilo u druženju, uz ručak i sportske aktivnosti. U večernjim satima u haremu džamije u Tutlingenu realizovan je zajednički program polaznika Kursa islama i Mreže mladih džemata Tutlingen. Prisutnima su se obratili imam džemata Tutlingen, hfz. Nezir-ef. Ruhid, predsjednik džemata, Hariz Velagić i korodinator Mreže mladih, Halil Ferhatbegović. Zapažena predavanja održali su glavni imami, Džafer- ef. Gračić i Refik-ef. Delić. Nakon toga, upriličen je program u kojem je naša omladina predstavila aktivnosti u okviru Kursa islama. Također, prokazana je prezentacija o genocidu u Srebrenici. U programu su učestvovali: Lejla i Lamija Mujić, Lamija Tutnjić, Emina Džajić, Nejra i Lejla Kržalić, Ajdin Sultić, Merjema Sijahović, Nedim Lepara i Namik Lojić. Program je moderirao Ernad – ef. Hadžić. Uslijedilo je uručivanje poklona džematu Tutlingen od strane glavnih imama, u znak sjećanja i zahvalnosti. Nakon oficijelnog dijela programa, nastavljeno je druženje prisutnih uz roštilj i kahvu. Bosni se krenulo u u nedjelju oko podne, uz dirljiv oproštaj sa svojim domaćinima i slobodno možemo reći, novim prijateljima. Usput je upriličena posjeta Konstanzu i obilazak Bodenskog jezera.

Da je naša omladina na najbolji način predstavila svoju zemlju, vjeru i kulturu potvrđuje i tekst koji je vlasnica suvenirnice u Konstanzu napisala na svom Instagram profilu.

U Bosnu se stiglo u ponedjeljak, rano ujutro. Iskreno se zahvaljujemo imamu džemata Tutlingen, hfz. Nezir-ef. Ruhidu, džematskom odboru, a posebno predsjedniku Harizu Velagiću, zamjeniku Ilijasu Cernici, Zaimu Dervišbegoviću, Redžepu Beganiju, svim porodicama koje su ugostile omladinu i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ove posjete! Također, posebno zahvaljujemo privrednom drustvu ” Igman” dd, te direktoru Ðahidu Muratbegoviću koje je finansijski pomoglo realizaciju ovog projekta.

Ulaganje u omladinu nije trošak nego najbolja investicija za budućnost, a ova omladina to zaslužuje! Nadamo se da ćemo biti u prilici da pružimo priliku našoj omladini da se još bolje upozna i proširi krug prijatelja! Molimo Allaha da im podari sve najbolje u budućnosti i da im ovo putovanje i druženje ostane u lijepom sjećanju!

Kurs islama Konjic