Medžlis Konjic

Projekat “Pod nebom vedre vjere” predstavljen u Konjicu

U Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu, u ponedjeljak 20. marta 2023.godine, predstavljen je veliki naučnoistraživački projekat i multimedijalna izložba “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”.

Riječ je, kako je tokom predstavljanja projekta istaknuto, o inicijativi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kojom se nastoje predstaviti kulturno-historijski aspekti i dostignuća muslimana u Bosni i Hercegovini koji dokumentovano i naučno potvrđuju evropsku bit te doprinose njihovom boljem upoznavanju.

Na početku predstavljanja okupljenima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić a projekat su predstavili dr. Nezir Halilović, dr. Ekrem Tucaković i dr. Samedin Kadić.

– Cilj projekta je da kroz nekoliko različitih segmenata, naučnoistaživački, edukativni, prezentacijski, predstavni duhono i kulturno naslijeđe Bošnjaka i Bosne koje je inspirirano islamom – naglasio je dr. Tucaković.

Dr. Kadić je ovom prilikom objasnio kako je došlo do naziva projekta.

– Dr. Dževad Hodžić me je zamolio da nađem poetičan naslov, i onda podnaslov koji će nositi ključne riječi. Stalo mi je bilo da predstavimo vedri islam. U medijima je predstavljan tamni islam, i onda kada se uporedi to s onim što mi živimo u praksi, s našim islamom, s našim džematima, vidimo da nije isto. Bilo je važno da istaknemo taj atribut vedrine – kazao je on.

Dr. Halilović je, između ostalog, naglasio da je za sve nas od posebnog značaja da utvrdimo odnos islama i kulture.

– Upravo kroz taj odnos se i vidi značaj ovog projekta, te kroz taj odnos možemo sagledavati sva dešavanja koja su događala u Bosni i Hercegovini, i koja se i danas dešavaju – kazao je dr. Halilović.

Dodao je da se, shodno određenim događajima i historijskim dešavanjima, javio problem erazlikovanja kulture i islama.

– Onda su došli i ljudi koji su nam počeli tumačiti islam bez kulture. Jako je važno da znamo da su islam i kultura kao duša i tijelo. Duša je osnova, a tijelo je vanjsko. Naša kultura zaslužuje da joj posvetimo daleko više pažnje – naglasio je dr. Halilović.

Zvanično otvaranje izložbe “Pod nebom vedre vjere” planirano je u mjesecu septembru ove godine.

(Preporod.info)