Muftijstvo mostarsko

Ramazanska posjeta džematu Zalik

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović je u okviru planiranih ramazanskih posjeta džematima na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar, u nedjelju, 9. ramazana 1443. h. g., posjetio džemat Zalik. U njegovoj pratnji bio je rukovodilac Službe za vjerske poslove Muftijstva mostarskog mr. Ilham ef. Puce koji je imamio jaciju i teravih-namaz.

Nakon teravih – namaza muftija je održao predavanje prisutnim džematlijama. U svom obraćanju je podstakao vjernike da razmišljaju o Božijim blagodatima i da Mu budu zahvalni.

“Ne može se čovjek nazahvaljivati na blagodatima koje ima, koje su mu date. Čovjek je u današnjem vremenu poprilično nezahvalan i ne cijeni blagodati vremena i slobode. Ramazan čovjeku daje priliku da preispituje svoj odnos prema sebi, prema Kur’anu i prema vrijednostima naše vjere”, istakao je muftija.

Posebno je naglasio istrajnost kao vrlinu i protumačio hadis Božijeg Poslanika, a.s., u kojem je on jednom od ashaba poručio: “Reci vjerujem u Allaha i na tome ustraj.”

Muftija je pohvalio rad i aktivnosti džemata Zalik kojeg uspješno predvode imam džemata hadži Šefik ef. Čavčić i predsjednik džematskog odbora Meho Jelovac.