Rijaset

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH u ramazanskoj posjeti Kataru

Reisu-l-ulema Islamske (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović susreo se u Dohi 5.4.2022. godine, s ministrom vakufa i islamskih poslova Države Katar gospodinom Ganim bin Šahin bin Ganim el-Ganimom i njegovim saradnicima.

U delegaciji s Reisu-l-ulemom su muftija sarajevski Nedžad Grabus, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Zenici dr. Muharem Adilović i šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ  Ibrahim Malanović.

Na sastanku su naglašeni dobri i bratski odnosi IZ u Bosni i Hercegovini i Ministarstva vakufa Države Katar.

Reisu-l-ulema je čestitao ministru  el-Ganimu na imenovanju i iskazao zahvalanost Državi Katar na kontinuiranom razumijevanju uloge, važnosti i pozicije IZ u Bosni i Hercegovini koja djeluje u pluralnom i demokratskom društvu te znatno doprinosi razumijevanju islama u Evropi.

Reisu-l-ulema je podsjetio na ulogu Države Katar u razvoju obrazovnih, vakufskih i infrastrukturnih projekata koji snaže ljudske resurse u Bosni i Hercegovini i doprinose razvijanju savremenog bosanskohercegovačkog društva.

Upoznao je ministra el-Ganima s projektima u okviru IZ koji daju odlične rezultate u stabiliziranju društvenih odnosa i odgovornom tumačenju i predstavljanju islama u širem evropskom prostoru. Ministar je izrazio zahvalnost Reisu-l-ulemi za bratsku saradnju i naglasio važnost njegove, kao i uloge Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u savremenim pogledima na organizirano i institucionalno tumačenje islama.

Razgovarano je o projektima u fazi realizacije i onima koji su važni za djelovanje IZ, posebno na obrazovnom polju.

Muftija sarajevski je zahvalio ministru na realizaciji značajnih projekata u IZ i podsjetio na godine saradnje sa Ministarstvom u realizaciji velikog projekta IZ u Ljubljani.

(Preporod.info)