Muftijstvo mostarsko

Ramazanska posjeta džematu Vrapčići

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović je u okviru planiranih posjeta džematima na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar, u subotu, 2. aprila, nakon teravih – namaza održao predavanje u džematu Vrapčići.

Između ostalog, protumačio je temelje vjerovanja, a posebno prvi imanski šart, govoreći o vjerovanju u Allaha Uzvišenog, u Njegovu svemoć, sveprisustvo, svekoliku podršku.

Ukazao je i na tri štetne pojave u današnjem društvu, a to su idividualizam, relativizam i populizam.

“Individualizam  je u dobroj mjeri ušao u naše živote. Otuđenje je prisutno na različitim nivoima, unutar porodice i džemata. To islam nikad nije naučavao. Uvijek je promovisao koncept udruživanja”, rekao je muftija.

Govoreći o relativizmu muftija je posebno naglasio: “Ne može se dovesti u pitanje povjerenje u državu. Danas su veliki ataci da se ona obesmisli, ali njeni simboli se ne dovode u pitanje.”

U vezi populizma istakao je da on danas najviše prisutan jer zahvaljujući savremenim medijima svako je u prilici promovisati se, ali kad se otkrije suština vidi se o čemu je zaista riječ.

Pozvao je vjernike da u ibadetu provedu odabrane ramazanske dane.

“Ramazan nam je Dragi Bog dao kao svekoliku milost, veliku priliku. Učinimo svi napore da budemo istrajni, da čuvamo safove, da se odazivamo i da činimo sve što je u našoj moći da nam bude hairnije, ugodnije i radosnije”, zaključio je muftija.