HutbeMuftijstvo mostarsko

Predramazanska hutba Mostarskog muftije

Svemilosnom Allahu, Gospodaru svih svjetova, iskazujemo zahvalnost, punim srcem i zadovoljnom dušom, koja trajno svjedoči da nema drugoga boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov odabrani poslanik i čestiti rob Božiji. Njemu je Allah u ramazanskoj noći Kadra ukazao čast i misijsku obavezu, objavljujući mu prvu riječ blagoslovljene Knjige mudrosti; ikre – uči, čitaj i proučavaj! A on je nama dosljedno prenio i objasnio božansku poruku, koja je putokaz čovječanstvu i jasan dokaz Pravoga puta i Razdjelnik je između istine i laži, između pravde i krivde, između svjetla i tame. Bože, blagoslovi miljenika Muhammeda, njegov ehli-l-bejt, čestite ashabe, i sve njegove sljedbenike do Kijametskog dana!

Čestita braćo muslimani!

S večerašnjim akšamom nastupa mubarek mjesec ramazan. Božija je to milost neizreciva koja nam se poklanja svake godine, da bismo svoje duše okrijepili i osnažili u svijesti o Bogu Tvorcu, a naša tijela oslobodili od brojnih prohtjeva i strasti, predano izvršavajući lijepi ibadet posta. Njegovu suštinu i smisao objašnjava nam Svevišnji Stvoritelj u dobro poznatim ajetima sure El-Beqare:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

“O,  vi koji ste uzvjerovali! Propisuje vam se post, kao što je propisan i onima prije vas – da biste se sačuvali- u danima koji su određeni “[1]

 

Post je doista poseban ibadet za koji Allah nagrađuje specijalnom nagradom, koja nije obznanjena, skrivena je kod Njega a On će je obznaniti na Onome svijetu kada će postačima biti ukazana počast. Allah nam o tome govori u formi hadisi – kudsijje:

كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ يُضَاعَفُ الْحَسَنَةُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعمِائَة ضِعْفٍ ، قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ :

إِلَّا الصَّوْمَ فَإِنَّهُ لِي ، وَأَنَا أَجْزِي بِهِ ، يَدَعُ شَهْوَتَهُ وَطَعَامَهُ مِنْ أَجْلِي ، لِلصَّائِمِ فَرْحَتَانِ : فَرْحَةٌ عِنْدَ فِطْرِهِ ، وَفَرْحَةٌ عِنْدَ لِقَاءِ رَبِّهِ ، وَلَخُلُوفُ فِيهِ أَطْيَبُ عِنْدَ اللَّهِ مِنْ رِيحِ الْمِسْكِ

“Svaki čovjekov posao udvostručuje se, za svako dobro djelo dobit je od deset do sedam stotina puta. Allah Uzvišeni kaže: ‘Osim za post. Post je Moj i Ja za njega nagrađujem. Postač ostavlja strast (tjelesnu požudu), jelo i piće radi Mene. Postač ima dvije radosti: radost kada se iftari i radost kada susretne svoga Gospodara. A miris iz usta postača Allahu je ugodniji od mirisa miska.“ [2]

 

Post je najiskreniji ibadet u vjeri, koji je toliko zahtijevan i ozbiljan da isključuje licemjerje, mogućnost da se pokaže pred ljudima da ga se upražnjava. To je u drugim ibadetima moguće, ali u postu nije. Post je zato i najprisniji i najintimniji doživljaj vjere. Snažna je to manifestacija naše vjere.

Draga braćo,

Dragome Bogu trebamo biti zahvalni što smo dočekali još jedan ramazan, kao što trebamo biti zahvalni za svekolike Njegove blagodati, vrijeme i prilike koje su nam date da kao nosioci kelimei-šehadeta potvrđujemo svoju vjeru dobrim i korisnim djelima. Nama je Dragi Bog odredio upravo ovo vrijeme da u njemu živimo, svjedočimo Njegovu vjeru i istrajavamo u dobročinstvima. Generacije prije nas imale su neko svoje vrijeme, mjesto i ulogu, a nas je zapalo ovo, i trebamo biti zahvalni na tome, vjerujući u Božiju odredbu i svekoliko znanje koje nadilazi naše znanje. Ovaj ramazan ne dočekujemo pod zdravstvenim mjerama ograničenja kojih smo se pridržavali i pod njima živjeli tokom dva prethodna ramazana i skoro pune dvije godine dana.

Hvala Bogu na Milosti Njegovoj i otklonjenim nevoljama i bolesti s kojima smo bili iskušani. Zato je ovaj ramazan poseban, jer ćemo moći komotnije odazivati se na dnevne namaze, džumu-namaz, mukabele, a posebno teravih-namaze, te se okupljati i na drugim ramazanskim programima, zajedničkim iftarima i druženjima. Prilika je to da se kroz divne ramazanske dane, noći i trenutke duhovno napajamo sa uvijek bistrog i pitkog Vrela Života – Kur’ana Časnog. To će nam biti i podrška, i nada i utjeha.

A to nam je toliko potrebno danas. Potreban nam je Ramazan kao individualni, lični, intimni čin naše vjere da temeljitije sagledavamo vrijednosti porukā sa Vrela Života – naše Časne Knjige Kur’ana i da jasnije raspoznajemo prave vrijednosti od onoga što je prolazno, nevažno i prožeto nekim ogoljenim dunjalučkim interesima i otužnim populizmom koji je sve prisutniji oko nas.

Bliskost, pažnja, solidarnost, društvenost (ona živa, a ne ona preko mobilnih aparata i socijalnih mreža) su nam nasušno potrebne vrijednosti da nam vrate ljudskost i daju smisao nažim životima. Već duže vrijeme živimo i svjedoci smo otuđenosti među ljudima, u najužim relacijama (porodičnim, rodbinskim) ali i onim širim (na nivou društva, zajednice, džemata). To ne vodi dobru, to vodi zatvaranju i krutome individualizmu gdje čovjek vidi samo sebe i svoje interese, gubeći osjećaj da je on dio cjeline – društva i džemata. Ne može čovjek biti dovoljan sam sebi, nije čovjek stvoren da kao asocijalno i izolovano biće provede svoj ovozemaljski život.

Podsjetimo se preporuka koje nam je ostavio naš plemeniti Poslanik Muhammed, a.s. u kojim stoji:

المُؤْمِنَ للمؤمنِ كالبُنْيانِ يشدُّ بَعضُهُ بعضًا

 “Musliman prema muslimanu sliči dijelovima zgrade, koji jedan drugog čvrsto drže i čuvaju.”[3]

مثلُ المؤمنين في تَوادِّهم ، وتَرَاحُمِهِم ، وتعاطُفِهِمْ . مثلُ الجسَدِ إذا اشتكَى منْهُ عضوٌ تدَاعَى لَهُ سائِرُ الجسَدِ بالسَّهَرِ والْحُمَّى

 “Muslimani u međusobnoj ljubavi i milosti izgledaju kao jedno tijelo; kada mu oboli jedan dio, i ostali dijelovi trpe od nespavanja i temperature.”[4]

   

Dakle, Poslanik nas uči da je musliman prema drugom muslimanu poput međusobne povezanosti  dijelova jedne te iste zgrade, gdje jedan dio  čvrsto drži i čuva onaj drugi dio u istoj cjelini.

Ovo naše predstojeće blagodarno ramazansko vrijeme nas na blagi način uvodi u svijet smirenosti i osnažuje u našoj ljudskosti, oživljava raznolike forme društvenosti, okupljanja i udruživanja. Boga Dragoga molimo da budemo na tom putu u ovim odabranim danima.

Draga braćo, moramo činiti djelā koja će nam priskrbiti Božiji blagoslov, Milost i Podršku. Te mogućnosti su nam stalno otvorene: iskazujmo djela milosrđa (i javno i tajno), hrabrimo jedni druge, na iskren način budimo jedni drugima pomoć i podrška, gradimo međusobno povjerenje. Ovo su vrijednosti na kojima počiva vjera. Ovo je moral, srčika naše vjere. Moramo preispitivati naše slabosti, nedosljednosti, razumjevati vrijeme u kojem živimo, prostor u kojemu smo i šta je to naše okruženje. Ne smijemo biti nemarni. Treba da nam je stalo i da nas brine kako su oni oko nas i šta možemo učiniti da kao zajednica, džemat i narod budemo bolji, čvrsti, povezaniji, složniji. Sloga je veliko bogatstvo. I u kući, i na poslu, i u društvu, i među narodom.

Draga braćo, mi prvim imanskim šartom svjedočimo i potvrđujemo da vjerujemo u Dragoga Allaha, s tim iskazom mi čvrsto naglašavamo povjerenje u Njega, Njegovu blizinu, moć, pomoć, podršku, sigurnost. S vjerom u Dragoga Boga valja nam izgrađivati istinsko povjerenje među nama samima, a to nam valja činiti na bazi istine, pravde i dobrote.

To je put kojim su hodili naši pretci, to mora biti i naš put, svi drugi putevi su neizvjesni i ne osiguravaju nam napredak i rast u vjeri i duhovnosti, stabilnost i sigurnost u zajednici.

Draga braćo, saosjećamo sa ljudima u Ukrajini, koji podnose patnju, bol i stradanje više od mjesec dana. Dobro nam je znano koliko je to golema kušnja, jer smo je iskusili. Boga Dragoga molimo da olakša nevolje nevinim ljudima-žrtvama suludog rata koji neće riješiti ništa. Agresija na suverene zemlje ničim se ne može pravdati.

Cijeli svijet je uznemiren i na različite načine pogođen zbog eskalacije sukoba u Ukrajini. Svjedoci smo toga posebno na tržištu roba, sirovina i usluga.

U takvoj situaciji iznimno će biti važna naša posvećenost proizvodnji hrane, uzgoju stoke, peradi i slično tome. Oživljavanje selā u različitim segmentima biće takođe bitno. Solidarnost na djelu donosiće mnoštvo sevapa –dobrih djela, onima koji tako budu postupali.

Mi ovdje u našoj domovini prolazimo kroz različite aspekte političkih kriza  i nestabilnosti u zadnjih trideset godina. Čvrsto opredjeljenje da gradimo život na svojoj rodnoj grudi, i ne odričući nikome isto to pravo, usmjerilo nas je da prihvatamo saradnju sa svim dobronamjernim ljudima, naravno dobro razabirajući između poštena svijeta koji uvažava i poštuje drugoga i politike koja poništava, vrši diskriminaciju i ponaša se nadmeno i osvajački. Naši politički predvodnici moraju biti s narodom i slušati njegov glas, rješavati njegove potrebe i pravovaljano usmjeravati njegov kurs.

Naš narod je ovdje organizovan kroz svoje džemate i Islamsku Zajednicu, naše breme je veliko, ali opredjeljenje jasno; istrajati u vjerodostojnom tumačenju vjere, prenošenju emaneta, obnovi porušene vjerske infrastrukture, podizanju novih vrijednosti. To je častan zadatak, i uz Allahovu pomoć, te uz podršku svih džematlija, on se ostvaruje i realizuje. Svemogući Allahu podari nam Svoju pomoć i bereket u mubarek-ramazanu, nadahni nas da upotpunimo njegove dane i noću u pokoronosti i dobrim djelima. Ramazan šerif mubarek olsun.

 

[1] Kur’an s prijevodom Nurke Karamana, El-Beqare, 183-184.

[2] Kušejri (El-) Muslim b. Hadždžadž, Muslimova zbirka hadisa s komentarom, Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici, Zenica – N.Pazar, 2015, III, 456.

[3] Kušejri (El-) Muslim b. Hadždžadž, Muslimova zbirka hadisa s komentarom, Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici, Zenica – N.Pazar, 2015, VII, 570.

[4] Isto.

 

Sultan Selimova (Careva) džamija u Stocu, 29. šaʻban 1443. / 1. april 2022.