Hutbe

Treća ramazanska hutba muftije mostarskog

Treća ramazanska hutba

19.ramazan 1445. / 29. mart 2024.

Hvala Allahu na svim dokučivim i nedokučivim blagodatima mubarek mjeseca ramazana. Njemu zahvaljujemo, slaveći i veličajući Ga. Salavat i selam donosimo na prvaka među svim ljudima, pečata vjerovjesnika, našeg uzora i učitelja, poslanika Muhammeda, a.s. koji je poslan ljudskom rodu kao milost i opomena prije isteka zemaljskog vremena, njegovu čestitu porodicu (ehli-l-bejt) i časne drugove (ashabe). Allaha molimo za svekoliku milost, oprost i spas. Amin!

Draga braćo,

Evo smo već na pragu posljednje trećine mubarek ramazana. Dragocjeno vrijeme brzo istekne, kao što jeste slučaj i sa životom u cjelini. Zato jeste pouka nam da se prave prilike koriste, ne odgađaju i ne propuštaju. Dvadesetog dana mubarek mjeseca ramazana u povijesti Islama zbio se događaj Fetha, oslobođenja Mekke i trijumfalnog povratka muslimana u taj grad na čelu sa svojim voljenim Poslanikom  Muhammmedom alejhisselamom. Mekka se predala bez ispaljenog metka, nevjera (kufr) je poražena od Istine koju su prigrlili Poslanikovi sljedbenici, časna Kaba je očišćena od idola a hz. Bilal Habešija proučio je ezan sa njenog krova. Ovo je bilo obistinjenje Objave koja je spuštena Poslaniku prilikom povratka sa Hudejbije šeste godine po Hidžri kada mušrici nisu dozvolili muslimanima da hodočaste Časni Hram i obave hadž i umru. Taj događaj bio je veliko razočarenje za ashabe i doživljen je kao poraz od strane mnogih od njih. No, Svevišnji Gospodar u kur’anskoj suri Feth navješćuje skori obrat situacije:

إِنَّا فَتَحْنَا لَكَ فَتْحًا مُّبِينًا  . لِيَغْفِرَ لَكَ اللَّهُ مَا تَقَدَّمَ مِن ذَنبِكَ وَمَا تَأَخَّرَ وَيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكَ وَيَهْدِيَكَ صِرَاطًا مُّسْتَقِيمًا  .  وَيَنصُرَكَ اللَّهُ نَصْرًا عَزِيزًا  .   هُوَ الَّذِي أَنزَلَ السَّكِينَةَ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ لِيَزْدَادُوا إِيمَانًا مَّعَ إِيمَانِهِمْ وَلِلَّهِ جُنُودُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَكَانَ اللَّهُ عَلِيمًا حَكِيمًا

Mi ćemo ti dati sigurnu pobjedu da bi ti Allah ranije i kasnije krivice oprostio, da bi blagodat Svoju tebi potpunom učinio, da bi te na pravi put uputio i da bi te Allah pobjedonosnom pomoći pomogao.  On uliva smirenost u srca vjernika da bi još više učvrstili vjerovanje koje već imaju- a vojske nebesā i Zemlje su Allahove; Allah sve zna i mudar je- ( Al-Feth, 1-4.)[1]

Ova pobjeda nije došla sama od sebe. Svevišnji Allah dao je Svoju pomoć i podršku muslimanima koji su se zakleli na vjernost Božijem Poslaniku kao tumaču Objave, političkom strategu i vrhovnom komandantu. Dakle, valja nam uočiti ključnu stvar muslimani na čelu sa Božijom Poslanikom imali su organizaciju, bili su dobro organizirana Zajednica, država i društvo. Bez tih poluga ni tada, a ni danas, bez obzira koliko jake pojedince imali, na svjetskoj sceni koja poštuje i uvažava samo standarde organiziranosti, uvezanosti, snage i moći, muslimani se ne mogu nadati jačem napretku.

Muslimani oko Poslanika nisu kalkulisali, niti su sa interesom i proračunom ulazili u ono što se od njih tražilo. Iskrenost ih je odlikovala, a jasni cilj bio im uvijek u svijesti – da dostignu Allahovo i Poslanikovo zadovoljstvo. Kada su namjere iskrene, a cilj čist i pošten, onda se na tom putu nadajmo Allahovoj pomoći, podršci Njegovih nevidljivih vojski i iskrenih Božijih robova koji će prepoznati istinu od laži, dobro od zla.  Pobjeda jeste saveznik Islama i muslimana kako u prošlosti tako i u svim vremenima do Kraja svijeta, što jasno razumijevamo iz Poslanikove poruke u kojoj stoji:

مثَلُ أُمَّتي مثَلُ المطَرِ؛ لا يُدْرَى أوَّلُه خيرٌ أمْ آخِرُه

Primjer moga ummeta je kao primjer rodne kiše: ne zna se da li je njezino dobro u početku ili na kraju.” (Hadis bilježi Tirmizi od Enesa b. Malika)

Međutim, pobjednička generacija mora ispuniti i nužne uvjete za pobjedu, jer bez toga to će ostati samo puko maštanje i sanjarenje. Posljednji ajet sure Feth govori nam koje su to karakteristike pobjedničke generacije:

مُّحَمَّدٌ رَّسُولُ اللَّهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاء عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاء بَيْنَهُمْ تَرَاهُمْ رُكَّعًا سُجَّدًا يَبْتَغُونَ فَضْلا مِّنَ اللَّهِ وَرِضْوَانًا سِيمَاهُمْ فِي وُجُوهِهِم مِّنْ أَثَرِ السُّجُودِ ذَلِكَ مَثَلُهُمْ فِي التَّوْرَاةِ وَمَثَلُهُمْ فِي الإِنجِيلِ كَزَرْعٍ أَخْرَجَ شَطْأَهُ فَآزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوَى عَلَى سُوقِهِ يُعْجِبُ الزُّرَّاعَ لِيَغِيظَ بِهِمُ الْكُفَّارَ وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ مِنْهُم مَّغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا

Muhammed je Božiji poslanik, i oni koji su uz njega strogi su prema onima koji poriču, a između sebe milostivi. Vidjet ćeš ih kako se pregibaju i sedždu čine nastojeći zadobiti blagonaklonost od Boga i zadovoljstvo. Imaju svojevrstan biljeg na licima, nastao činjenjem sedžde. Takav primjer, kakvi su oni, ima i u Tevratu, a ima i u Indžilu – poput sjemenke kad pusti svoju klicu, kojoj onda pomaže da ojača, pa ona okrupnja i uspravi se svojoj stabljici izazivajući divljenje uzgajivača – ali to kod onih koji poriču bijes izaziva. Bog onima koji vjeruju i čine dobra djela oprost i veliku nagradu obećava. (Al-Feth, 29.)

Čvrsto uvjerenje u istinitost Poslikove misije koju mu je Allah povjerio da ispuni na Zemlji, mora pratiti dosljedna primjena njegova Sunneta –prakse, a ona se nahodila u strogosti stava naspram onih koji poriču, neprijatelja Vjere, dakle, nama i našem opredjeljenju nimalo naklonjenih ljudi. Dočim, se traži samilost, bliskost, širokogudnost i otvorenost među nama muslimanima. Valja nam, drago braćo, naučiti i razabrati da smo mi jedni drugima najbliži i najpreči, da sujete, hirovitosti, različiti oblici nemilosrdnosti među nama, samo nam donose razdor, slabe naš saff i naše zajedništvo.  Kako da očekujemo napredak, dobre rezultate a razdiru nas takve slabosti. One nam ne daju naprijed.

Slabosti razdiru muslimanski svijet koji neuvezan i podijeljen nema nikakve snage i moći da priteknu u pomoć braći Palestincima koji stradavaju i skapavaju pod cionističkom okupacijom već decenijama.

U ajet-i kerimu propisano je da generacija muslimana koja teži uspjehu mora težiti ka Božijem zadovoljstvu, stalne skopčane svijesti s Njim kroz ustrajnost u ibadetima, jer ih to čini moralno čvrstim i ispravnim, čuva ih od posrnuća u grijehe, čuva od svakojakih ovodunjalučkih stranputica i zastranjenja. A ona vrebaju muslimane danas na svakome ćošku, zato je Svevišnji propisao da Ga se stalno sjećamo preko ibadeta, da ne bi zaboravljali ko smo i kojim putem trebamo ići. Zadivljujuću sliku svojom karakternom pojavom i moralnim postupanjem prema ovom kur’anskom ajetu predstavljaju muslimani, oni izazivaju poštovanje svih koji dolaze u kontakt i saradnju s njima. Nevjernici, negatori i licemjeri strahuju pred tim primjerima, njima ne odgovara da takvi karakteri hode zemljom, zato bijes u njima izazivaju takva vjerom prožeta i nadahnuta ponašanja.

Draga braćo,

Ramazan je mjesec zajedništva muslimanske zajednosti, solidarnosti među muslimanima. Brojni ramazanski ibadeti upućuju da je važno biti dio zajednice i džemata, da je važno pripadati. Takav ibadet jeste i zekat i sadekatu-l-fitr čijim pravilnim izvršavanjem, izdvajanjem u Fond Bejtu-l-māl Islamske zajednice se organizacijski, institucionalno i materijalno jača naša Zajednica.

Kao pripadnici organizirane Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini trebamo postupiti prema fetvi našega vrhovnog poglavara reis-ul-uleme i svoj zekat i sadekatu-l-fitr izdvojiti u jedinstveni Fond Bejtu-l-māl. A jaka Zajednica je u stanju pomoći na različitim poljima našeg djelovanja; od mekteba i vrtićā do medresā i fakulteta, Gazijine biblioteke, islamskih medija, džemata u Republici Srpskoj ali i Federaciji koji bez podrške iz ovog Fonda ne bi mogli funkcionisati, te se pomaže siromašnima, bolesnima i nezbrinutima koliko se može, ali i onima pogođenim nepredvidivim prirodnim nedaćama (poplave, zemljotresi) i ratnim strahotama (naša braća u Palestini i drugim žarištima)…. Budimo svjesni veličine i važnosti organiziranog prikupljanja sredstava zekata i sadekatu-l-fitra i doprinosa svakog od nas koji dajemo, jer time osiguravamo da se mogu kvalitetno servisirati sve navedene i druge potrebe Zajednice, društva i pojedinačnih slučajeva.

Uzvišeni Allahu molimo Te da nam podariš snage i pronicljivosti da se okrenemo onome u čemu je naša istinka dobrobit  na Ovome i spas na budućem svijetu. Molimo Te da nas sačuvaš svake stranputice i podjela koje vode slabljenju naše snage i zajedništva. Molimo Te da nam podariš sabura, istrajnosti i odlučnosti.

[1]