Medžlis Konjic

Odjel za brak i porodicu: Predavanje na temu “Ramazan proljeće vjernika”

U povodu nastupanja mjeseca ramazana, u Gradskoj džamiji u Konjicu je u utorak 5. marta 2024.godine poslije jacije namaza Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Konjic organizovao predavanje na temu “Ramazan proljeće vjernika”

Predavanje je održala  hafiza Zekija Krvavac Ljevaković.

U uvodnom dijelu predavanja, hafiza je ukazala na blagodat zajedničkih džematskih aktivnosti i druženja, pozivajući se na kur’anske ajete koji naglašavaju važnost aktivnog djelovanja i radosnog susretanja sa svim prilikama za dobro oko nas, što počesto zahtijeva napuštanje vlastitih komfor zona i nadilaženje prolaznih, nestalnih i kratkoročnih interesa.

U daljem toku svog govora, osvrnula se na jezičku i historijsku pozadinu mjeseca Ramazana, te ukazala na tefsirske interpretacije ajeta o postu. Činjenica je da naziv mjeseca Ramazana (arp. Ramaḍan) nalazimo samo jednom u Kur’anu, u kontekstu niza ajeta kojima se propisuje obavezni post, ali odmah nakon što ga je Gospodar spomenuo, pripisao mu je primarno svojstvo odabranosti upravo zbog početka objave Kur’ana, a ne samo i primarno zbog posta kao takvog, jer su Arapi i prije Ramazana poznavali koristi posta (primjer pripreme deva i konja za bitke i putovanja kroz odricanje od hrane i pića). Indicija je to, da bi naša izoštrena čula ovog mjeseca trebala svoje intelektualne i duhovne snage usmjeriti ka što većem promišljanju o Njegovim riječima, jer nas Bog naziva onima koji se intelektualno umaraju, i koji u svome odnosu prema Njegovim riječima nisu samo (pasivni) posrednici u milozvučnim reprodukcijima zvuka.

U završnom dijelu predavanja, podsjetila je na važnost pripreme i definisanja ciljeva vlastitog rasta u Ramazanu, kako ne bismo dopustili da na nivou nesvjesnog, podsvjesnog, naučenog i ustaljenog samo prođemo kroz još jedan Ramazan, ne analizirajući dubine svoje ličnosti, i ne dopuštajući mu da nas opet i iznova, mijenja na bolje verzije nas samih.

U okviru programa Ilahiju je proučila polaznica mektebskog centra Farah Murić.