Medžlis Konjic

Mevludski program u mesdžidu Seljani / Hajduci

U petak 29.septembra 2023. godine, poslije akšam namaza, u mesdžidu u Seljanima /Hajducima upriličen je mevludski program.

Mevlud su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic a okupljenim vjernicima na početku programa, kao domaćin, obratio se imam džemata Čelebići, kojem pripada i ovo naselje, Salih ef. Jusufović te vazu nasihatom na kraju programa i Muamer ef. Cero.

Muamer ef. Cero je kazivao o Poslanikovom odnosu prema djeci i omladini i obavezama roditelja prema odgoju djece i omladine na osnovama sunneta Muhammeda, a.s. Posebno je naglasio potrebu pune pažnje roditelja i djece prema mektebskoj pouci kao neizostavnom odgojno-obrazovnom sadržaju naše djece danas.

Pronalazeći u Poslaniku, a.s., uzora, te čitajući o njegovim djelima, uočit ćemo kako se jasno ističe Poslanikova, a.s., blagost i nježnost prema djeci, u njegovoj ličnosti možemo pronaći paradigmu savršenog odgajatelja. Kur’an i sunnet precizno reguliraju odnos spram djece, te mu pridaju izuzetno važnu dimenziju. Muhamed, a.s., u svom pedagoškom djelovanju je svako dijete posmatrao kao ličnost u razvoju, kojoj je neophodna pažnja i ljubav.

U mnogim predajama stoji kako Poslanik, a.s., ne samo da ikada nije povisio glas na djecu, nego je zastajao, sa njima razgovarao, i iskazivao im toplinu i poštovanje, te su djeca u takvom ozračju lakše sazrijevala i odrastala. Nastojao je kod djece izgraditi samopouzdanje, upućivao ih je na pravi put i činjenje dobra, pokazao im je kako živjeti plemenitim životom.

Od Enesa b. Malika se prenosi: „Nisam vidio nikoga milostivijeg prema djeci od Poslanika, a.s.“ Allahov Poslanik je tokom svoje misije preporučio način ponašanja prema djeci, kako bi od njih uz pravilan odgoj stasale generacije vjernika kakve se očekuju da budu. Period odrastanja je period prefinjene osjećajnosti i sentimentalnosti, stoga posebnu pažnju treba posvetiti tom segmentu. Allahov Poslanik je jasno pokazao na koji način treba prići djeci, kako probuditi emocije i tanahnu sentimentalnost u njihovim bićima.

O ljepoti njegova odnosa prema djeci možemo uočiti i iz brojnih hadisa. Poslanik je kazao: „Prava djeteta kod roditelja je da mu nadiju lijepo ime i pruže lijep odgoj.“ Također, Poslanik a.s., je rekao: „Bojte se Allaha i prema svojoj djeci pravedno postupajte“, čime je ukazao na obavezu jednakog odnosa prema svakom djetetu, te obavezu ljubaznog i blagonaklonog ponašanja.- kazao je Muamer ef. Cero.

Dovu na kraju mevludskog programa proučio je Amer ef. Bubalo, imam džemata Ribići.