Medžlis Konjic

Mevlud u Orahovici

U okviru manifestacije “Dani tradicionalnih mevluda 2023” danas je poslije podne namaza u džamiji u Orahovici proučen mevludski program. Mevlud su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic. Okupljenim vjernicima se u svojstvu domaćina na početku mevludskog programa obratio imam džemata Orahovica Senad ef. Petrovac, a predavanje je održao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić.

U kontekstu kazivanja o poukama i porukama Hidžre i Ašure, Refik efendija je istakao “da shvatimo i prihvatimo činjenicu da bi nam bila  dobra budućnost  i mi trebamo biti dobri, da bi mijenjali nabolje mi moramo biti dobri. A to nam je i filter kada slušamo one koji naš narod danas kojekuda pozivaju. Ako  čovjek nije dobar kakvom te dobru može pozvati i povesti.”

U svom obraćanju Refik ef. je, pored ostalog, podsjetio na važnost i značaj mevludskog okupljanja. Podsjetio na trenutna zbivanja u našem društvu te shodno tome i na  poruke koje je u vezi sa aktuelnim dešavanjima kazao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u svojim obraćanjima zadnjih dana.