Muftijstvo mostarsko

Svečano otvorena Tucakovića džamija u Rabranima kod Neuma

Adaptirana Tucakovića džamija u Rabranima kod Neuma, Medžlis Islamske zajednice Stolac, svečano je otvorena danas u prisustvu velikog broja vjernika.

Otvorenju džamije prisustvovali su reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija mostarski Salem-ef. Dedović, kao i brojni drugi zvaničnici iz vjerskog, društvenog, političkog, privrednog i javnog života u Bosni i Hercegovini, kao i diplomatskih misija i međunarodne zajednice.

– Došli smo iz svih krajeva Bosne i Hercegovine da damo podršku ovoj, maloj zajednici, ali vrijednoj svakog našeg pomena i divljenja. Interesuje me samo ono što mi danas ovdje na ovom prostoru možemo naučiti na primjeru ove džamije i ovih ljudi. Vidite ovu džamiju ispred nas, ona je mala. U svijetu ima džamija koje mogu primiti hiljade klanjača.

Ovdje nije stvar u kvadratima. Stvar je u principu, odbrana principa prava da budemo muslimani i da imamo džamiju. To je ono što je bitno ovdje, što možemo naučiti – naglasio je reisul-ulema.

Reisul-ulema je dodao da vjerski objekti nisu kvadrati, nego iskonsko ljudsko pravo.

– Onaj koji je siguran u svoju vjeru, u svoju tradiciju, nikada se neće bojati tuđe. Zato je nama važno da ovdje u Rabranima branimo princip slobode. Onaj ko ne razumije ovaj princip, ništa u svom životu neće razumjeti. Želim zahvaiti ovim ljudima koji su stojali na čelu projekta. Znam koji su teret ponijeli i koji pritisak još imaju – kazao je reisul-ulema, koji je s muftijom mostarskim i džematlijkom Eminom Tucaković i otvorio ovu džamiju.

Rabrani33.JPG - Svečano otvorena Tucakovića džamija u Rabranima kod Neuma
Reisul-ulema Kavazović

Muftija mostarski ovom prilikom zahvalio je reisul-ulemi na podrši koju je pružao i koju pruža hercegovačkim Bošnjacima.

– Reisul-ulema je sve vrijeme bio s nama, znao je kojem se cilju usmjeravamo. Tom cilju danas svjedočimo. Danas, mi hercegovački muslimani, imamo pravo da budemo ponosni i sretni. Bošnjaci u ovom kraju nisu od jučer, naša historija ovdje traje, ima duboke korijene – kazao je muftija.

Naglasio je da džamija u Rabranima predstavlja samo kontinuitet vjerskog, duhovnog, kulturnog života zajednice na ovom podneblju.

– Nedopustivo je govoriti o malim i velikim brojevima, nedopustivo je da neko računa na koliko bošnjačkih glava i kuća može ili ne može doći džamija.

Naše društvo je pluralno, demokratsko. Oduvijek smo ga živjeli i razvijali, ovdašnji čovjek se saživljavao s tim. Ali se nikad nije saživljavao da se nečija politika ili ideologija propisuje mjeru slobode.

Bosni i Hercegovini nije dobronamjerna politika koja želi propisivati stepen bošnjačkih sloboda u ovom mjestu i kraju. Jedini ispravni put da svima u domovini bude lijepo jeste da u pluralnosti jedni druge priznajemo i poštujemo, i da poštujemo da je ova džamija kontinuitet u ovom kraju i da je ona, kao takva, našim ljudima ovdje potreba – kazao je, između ostalog, muftija mostarski.

Poručio je da Bošnjaci muslimani ovog kraja trebaju da imaju puna prava, u svim segmentima.

– Nas niko ne treba potcjenjivati. U Hercegovini su Bošnjaci faktor i činjenica. Neko ko misli vršiti hegemoniju, bolje mu je da odustane od toga. Ova džamija je našim ljudima ovdje na emanet, da bude snaga, ponos i obaveza, da ovdje svjetlo vjere, snaga ezana, džemata, uvijek sija – istaknuo je muftija mostarski.

Rabrani22.JPG - Svečano otvorena Tucakovića džamija u Rabranima kod Neuma
Muftija mostarski

Prigodne čestitke u ime svih izabranih zvaničnika na različitim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini u toku programa izrazio je prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović, a u ime Pravoslavne crkve i Eparhije Zahumsko hercegovačke i pomorske paroh mostarske parohije protojerej Marko Gojačić.

Džematlije Rabrana ističu kako je otvorenje ove džamije velika radost za njih, ali i za cjelokupnu Islamsku zajednicu, posebno nakon dešavanja u posljednjih godinu dana, koja su pratila proces adaptacije.

U programu otvorenja džamije učestvovali su hafiz Omer-ef. Zulić, hafiz Hamza-ef. Lavić, Resul-ef. Alić, Senaid-ef. Isaković i glumac Mirza Mušija.

Također, uručene su i zahvalnice za trud, zalaganje, nesebičnost i podršku Amer-ef. Beći, imamu i koordinatoru projekta dogradnje Tucakovića džamije, džematlijama Rabrana koju je preuzeo Ejub Tucaković, arhitekti džamije Emiru Sadžaku i izvođaču radova Firmi Građevinar Fajić iz Mostara.

Zahvalnice drugim dobrotvorima bit će uručene naknadno, na posebno organiziranoj svečanosti.

Tucakovića džamija građena je u XVII stoljeću, a u svojoj historiji rušena je više puta. Obnovu džamije, mekteba i pratećih objekata tokom 2021. i 2022. godine vršili su mještani i vakifi.

(MINA)