Muftijstvo mostarsko

Mostarski muftija u bajramskoj hutbi pozvao vjernike da bodre jedni druge i da unose pozitivnu energiju u međuljudske odnose

Bajram-namaz na području Mostarskog muftijstva danas je klanjan u 163 džamije i mesdžida. Centralna bajramska svečanost održana je u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru. Bajram-namaz predvodio je i bajramsku hutbu kazivao muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović.

U uvodnom govoru okupljene vjernike je podsjetio da je mjesec ramazan bilo vrijeme snažnih poruka i jasnih opomena za sticanje nove životne enegije, samopouzdanja i buđenja nade i na individualnom i na kolektivnom planu.

– I zato je važno da bodrimo i hrabrimo jedni druge, i da unosimo pozitivnu energiju u naše međuljudske odnose. To je dragocjeno, na tome se gradi i povjerenje među ljudima, a bez kojeg je jako teško ići naprijed. Ljudi moraju imati oslonac jedni u drugima – citirajući ajete Kur’ana protumačio je muftija.

S druge strane, dodao je, gubitak povjerenja ukazuje na krizu svijesti i vrijednosti.

– Otužno je što svjedočimo upravo tome kada je riječ o ljudima kojima je povjereno da brinu o općim interesima i budućnosti naše domovine. Zar opstanak države i politička budućnost našeg naroda može biti predmetom kalkulacija i političke trgovine zarad nekog sitnog dunjalučkog interesa i neke trenutne pozicije i probitka – kazao je muftija.

Potom je u svojoj hutbi podsjetio na učenje islama o smislu ljudskog života na ovome svijetu.

– Valja nam se preispitati; i ozbiljno razlučivati procese i pojave, posvetiti se prioritetima, vrijednostima, a kloniti se trivijalnih stvari, nemara (gafleta) i onoga što nam oduzima dragocjeno vrijeme, ali i štetno djeluje na naš um, djelovanje i zdrav stil života -upozorio je muftija.

Ukazao je na fenomen i pogubnost oblikovanja kulturno civilizacijskog izraza života preko digitalnog svijeta u kojem se gubi smisao i sama esencija čovječnosti.

– To nam stvara prepreke i barijere i sprečava nas u dostizanju istinskih vrijednosti i ciljeva. Tu su nove generacije posebno na udaru. Svi uključeni u proces obrazovanja, morali bi jače i jasnije sebi posvjestiti istinu da škola nije samo puko prenošenje znanja i informacija, već i odgojno djelovanje koje oplemenjuje karakter i narav čovjeka – naglasio je muftija.

Govoreći o odlikama ovogodišnjeg ramazana muftija se posebno referiorao na atmosferu koja je vladala u džematima na periferiji Muftijstva od kojih je izdvojio sliku i živo svjedočenje iz džemata Neum-Rabrani.

– Taj projekat ulio nam je samopouzdanje i vjeru da zajedno možemo učiniti puno, a razjedinjeni ne možemo ništa. Naša je vjernička obaveza da tokom cijele godine, dajemo svoj doprinos da upravo ti naši rubni periferni džemati žive, da se u njima organiziraju aktivnosti – kazao je muftija.

Na kraju hutbe muftija je pozvao vjernike da drugog dana Bajrama za Dan šehida posjete šehitluke i mezarja i da se u zajedničkoj dovi prisjete velike žrtve šehida i palih boraca.

(Hasan Eminović/Preporod.info)