Hutbe

Bajramska hutba reisul-uleme: Podredimo svoje ambicije zajednici u kojoj živimo

Hvala Allahu,

Gospodaru dobra koje nas zadesi i nevolje kojoj budemo izloženi,

naših radosti i naših tuga,

naših mirnih snova i velikih i malih briga,

našeg bogatstva i našeg siromaštva,

naših blagodati i naših stalnih potreba,

naših nada i našeg kahara.

Neka je Njegov spas i milost na Njegova poslanika,

uresa svih svjetova,

najboljeg čovjeka u svim vremenima,

na Muhammedovu porodicu i sljedbenike u svim vremenima,

pa i na nas u ovom našem vremenu.

U ovom bajramskom jutru svjedočimo našu predanost i pokornost Svemogućem Allahu. Hvala Mu na blagodatima života koji nam je podario i na blagodatima vjere kojoj nas je uputio. Hvala Mu na milosti prema nama i hvala Mu na oprostu grijeha u ramazanu. Radosni smo i zadovoljni što je u naša srca ušlo svjetlo vjere i ojačalo nas strpljenjem. Ti si nam rekao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ

O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih (El-Bekare, 153).

Gospodaru naš, Tebi se obraćamo skrušeno u svojim dovama: oprosti nam grijehe naše, i grijehe majki i očeva naših, i uvedi nas blago u Tvoj Džennet.

Sva snaga i moć pripadaju Tebi, Koji stvaraš svjetove, različite i neponovljive. Samo Ti znaš njihov broj, njihove vrste, udaljenosti od nas i vrijeme njihova trajanja. Nama si o njima malo znanja dao; tek onoliko koliko je potrebno da se naša prsa raskrile pred tim mnoštvom i da spoznaju o tom mnoštvu i Tvojoj veličini doživimo.

Prostranstva tih svjetova su nam nedostupna, ali možemo zaviriti u svoja srca. Naša snaga i opstanak je u srcima koja vole i koja vjeruju, a slabost i propast je u srcima koja mrze i koja ne vjeruju. U Kur’anu je rečeno:

هُوَ الَّذِي أَنزَلَ السَّكِينَةَ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ لِيَزْدَادُوا إِيمَانًا مَّعَ إِيمَانِهِمْ ۗ وَلِلَّهِ جُنُودُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۚ وَكَانَ اللَّهُ عَلِيمًا حَكِيمًا

On (Allah) uliva smirenost u srca vjernika da bi još više učvrstili vjerovanje koje već imaju – a vojske nebesa i Zemlje su Allahove; Allah sve zna i mudar je (El-Feth, 4).

 

Učini naša srca prostranim i smirenim, i pomozi nam da upoznamo sve njihove strane, i svijetle i mračne, kako bismo Tebi služili.

Ti si nas stvorio i učinio slobodnima. Svako od nas bira svoj put: onaj koji vodi ka bogobojaznosti ili onaj koji vodi razvratu. Ostavio si nam na volju da slobodno svjedočimo svoja uvjerenja i svoje izbore, u čemu su naša odgovornost i naše iskušenje. Ovog jutra Te molimo da u mnoštvu zabluda izaberemo Tvoj Pravi put i put Tvojih vjerovjesnika i dobrih ljudi.

Nastanio si nas na Zemlji, našem ovodunjalučkom staništu. Na njoj živimo svoj život, pun strahova i nemira. Bojimo se svega što ne poznajemo, što nam je čudno i daleko. Često, veliki nespokoj vlada našim srcima, bojimo se jedni drugih, iako smo braća i sestre. A Ti si nam rekao: O ljudi, Mi Vas od jednog muškarca i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji (El-Hudžurat, 13).

Pomozi nam da prihvatimo i upoznamo jedni druge. Pomozi nam da nađemo naš mir i spokoj u Tvojoj vjeri i u Tvojim riječima, jer Ti si mir i od Tebe je mir, neka je blagoslovljeno Tvoje ime.

Nauči nas, Gospodaru naš, da se stidimo okrutnosti srca svojih, koja nemaju sažaljenja prema ljudima koji pate. Mi svakodnevo odbacujemo, optužujemo i osuđujemo jedni druge, bez srama i stida. Daj nam snage da na ljude gledamo pogledom koji prepoznaje lice brata i sestre. Ti si nam rekao:

إِنَّ رَحْمَتَ اللَّهِ قَرِيبٌ مِّنَ الْمُحْسِنِينَ

Milost Allahova je doista blizu dobročinitelja (El-Aʿraf, 56).

Probudi u nama osjećaj stida i plemenitosti, koji izvire iz saosjećanja prema svim ljudima, posebno onima izloženim patnji, bez obzira na njihovo porijeklo, bili oni siromasi, bolesnici ili muhadžiri. Gospodaru naš, pomozi nam da u svojim srcima ponovo otkrijemo umijeće samilosti i suosjećanja, koje će nas učiniti boljim ljudima i boljim vjernicima.

Mi smo jedni drugima emanet. Poslanik islama nas je učio: „Musliman je muslimanu brat, ne čini mu nasilje niti ga izdaje.“ Lakše je čovjeka osumnjičiti, optužiti i osuditi nego ga upoznati i razumjeti. Razgovarati argumentima je teže, ali ispravnije. Imajmo povjerenja jedni u druge, sve dok ne vidimo da se naš brat ne drži datog obećanja. Ne činimo jedni drugima ono zbog čega ćemo zažaliti i što ne bismo voljeli da nam se učini. Kome se ne može vjerovati, ni riječ mu nije skupa. Molimo Allaha da popravi naše međusobne odnose u onome što je dobro za nas.

Živimo u zemlji koju volimo i za koju smo mnogo puta dali velike žrtve. Šehidi vječno stoje kao svjetionik na našem putu slobode. Mnogo puta stradali su naši najmiliji, bez ikakve krivice, u zločinima i u genocidu. Sjećanja na njih ne mogu izblijediti, niti se njihovi dželati mogu zaboraviti. Sada smo svjesniji Tvojih riječi Gospodaru u kojima si rekao: Ako vi dopadate rana, i drugi rana dopadaju. A u ovim danima Mi dajemo pobjedu sad jednima, a sad drugima, da bi Allah ukazao na one koji vjeruju i odabrao neke od vas kao šehide, Allah ne voli nasilnike (Alu Imran, 140).

Domovina je zavičaj, rodna gruda, ona koja se voli kao život. To je ono što nam je milo i sveto. Mi volimo ovu našu zemlju srcem i dušom, i onda kada od nje živimo daleko u tuđini. Nosimo je sa sobom, i u snu i na javi. Svaka njena praška je kap naše krvi, svaki njen kamen je kula u kojoj stražari gazija. I zato neka nam niko ne dira u našu domovinu i neka ne iskušavaju našu odlučnost.

Budimo zajedno. Božija pomoć je uz zajednicu, učio nas je Poslanik. Zajednica uvijek nepogrešivo slijedi javni interes. Naučimo poštovati javni interes i voditi dijalog, čak i onda kada mislimo drugačije od većine u našoj zajednici. Podredimo svoje ambicije zajednici u kojoj živimo. Poštujmo njene propise, jer tako čuvamo red. Uzvišeni je u svojoj knjizi rekao: I nastoj time što ti je Allah dao da stekneš onaj svijet, a ne zaboravi ni svoj udio na ovom svijetu i čini drugima dobro, kao što je Allah tebi dobro učinio, i ne čini nered po Zemlji, jer Allah ne voli one koji nered čine (El-Kasas, 77).

Svakoj zajednici je potrebno vođstvo koje će brinuti o njenom interesu. Onaj koji dopušta da mu drugi kuću uređuje ostat će dugo pod stegom toga drugog. Trebamo nadvladati tu jetimsku logiku u našim javnim poslovima, da nam stranci kuću uređuju. Trebamo kao odrasli ljudi početi brinuti o sebi. Dragi Bog nas savjetuje: O vjernici, brinite se o sebi; ako ste na pravom putu … (El-Maide, 105). Molimo Boga da zbliži naša srca i pomogne nam da povratimo dijalog i povjerenje u zajednici.

Mubarek dani Bajrama su dani naše radosti i našeg zajedništva. Ovo je vrijeme u kojem treba da priđemo jedni drugima, bez ikakvih ograda i interesa. Nemojmo jedni druge odbijati. Naše ruke neka budu raširene, a srca otvorena. Pomozimo jedni drugima iskreno, saslušajmo jedni druge, razgovarajmo; to će nam dati tako potrebno samopouzdanje.

Molimo Uzvišenog da nas uputi putem dobra i zajedništva. Da naše dane učini danima u kojima ćemo s radošću susretati jedni druge.

Neka u našim srcima uvijek bude mjesta za iskrenu vjeru i spremnosti da služimo ljudima i zajednici. Ojačajmo svoju nadu molitvom i razgovorom s najmilijima. Allah je uvijek na pomoći vjerniku sve dok je vjernik na pomoći svom bratu. Pomozimo ljudima koji pate, djeci koja trebaju našu zaštitu, bolesnima kojima je potrebna naša njega, muhadžirima kojima je potrebno sklonište i zaštita.

Braćo i sestre!

Neka vam je sretan ovaj bajram. Podijelite njegovu radost sa svojim najmilijim, rodbinom, prijateljima i komšijama.

Sutra je dan šehida. Prisjetimo se da njima dugujemo neizmjernu zahvalnost i skrušenu dovu. U njihovom šehadetu je naš život, ne smijemo to nikada zaboraviti.

Bajram čestitam muslimanima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i našoj dijaspori. Provedite ga sa svojim najbližim i u Božijem zadovoljstvu.

Bajram šerif mubarek olsun!

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice (IZ) povodom Ramazanskog bajrama održana je jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

– Domovina je zavičaj, rodna gruda, ona koja se voli kao život, to je ono što nam je milo i sveto. Mi volimo ovu našu zemlju srcem i dušom, i onda kada od nje živimo daleko u tuđini. Nosimo je sa sobom, i u snu i na javi.

Svaka njena praška je kap naše krvi, svaki njen kamen je kula u kojoj stražari gazija. I zato neka nam niko ne dira u našu domovinu i neka ne iskušavaju našu odlučnost – kazao je u hutbi reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema Kavazović je podsjetio da živimo u zemlji koju volimo i za koju smo mnogo puta dali velike žrtve.

– Šehidi vječno stoje kao svjetionik na našem putu slobode. Mnogo puta stradali su naši najmiliji, bez ikakve krivice, u zločinima i u genocidu. Sjećanja na njih ne mogu izblijediti, niti se njihovi dželati mogu zaboraviti. Sada smo svjesniji Tvojih riječi Gospodaru u kojima si rekao: Ako vi dopadate rana, i drugi rana dopadaju. A u ovim danima Mi dajemo pobjedu sad jednima, a sad drugima, da bi Allah ukazao na one koji vjeruju i odabrao neke od vas kao šehide, Allah ne voli nasilnike – kazao je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je ukazao na to da smo jedni drugima emanet, naglašavajući da nas je Poslanik Muhammed, a.s., učio da je “Musliman muslimanu brat, ne čini mu nasilje niti ga izdaje.”

– Lakše je čovjeka osumnjičiti, optužiti i osuditi nego ga upoznati i razumjeti. Razgovarati argumentima je teže, ali ispravnije. Imajmo povjerenja jedni u druge, sve dok ne vidimo da se naš brat ne drži datog obećanja. Ne činimo jedni drugima ono zbog čega ćemo zažaliti i što ne bismo voljeli da nam se učini. Kome se ne može vjerovati, ni riječ mu nije skupa. Molimo Allaha da popravi naše međusobne odnose u onome što je dobro za nas – naglasio je reisul-ulema.

U bajramskoj hutbi reisul-ulema je pozvao vjernike da budu zajedno, ističući da je Božija pomoć uz zajednicu.

– Zajednica uvijek nepogrešivo slijedi javni interes. Naučimo poštovati javni interes i voditi dijalog, čak i onda kada mislimo drugačije od većine u našoj zajednici.

Podredimo svoje ambicije zajednici u kojoj živimo. Poštujmo njene propise, jer tako čuvamo red.

Uzvišeni je u Svojoj knjizi rekao: I nastoj time što ti je Allah dao da stekneš onaj svijet, a ne zaboravi ni svoj udio na ovom svijetu i čini drugima dobro, kao što je Allah tebi dobro učinio, i ne čini nered po Zemlji, jer Allah ne voli one koji nered čine – naveo je reisul-ulema.

Dodao je da je svakoj zajednici potrebno vođstvo koje će se brinuti o njenom interesu.

– Onaj koji dopušta da mu drugi kuću uređuje ostat će dugo pod stegom toga drugog.

Trebamo nadvladati tu jetimsku logiku u našim javnim poslovima, da nam stranci kuću uređuju.

Trebamo se kao odrasli ljudi početi brinuti o sebi. Dragi Bog nas savjetuje: O vjernici, brinite se o sebi; ako ste na Pravom putu … (Ma’ida, 105). Molimo Boga da zbliži naša srca i pomogne nam da povratimo dijalog i povjerenje u zajednici – kazao je reisul-ulema Kavazović.

Naglasio je da su mubarek dani Bajrama – dani naše radosti i našeg zajedništva, i vrijeme u kojem treba da priđemo jedni drugima, bez ikakvih ograda i interesa.

– Nemojmo jedni druge odbijati. Naše ruke neka budu raširene, a srca otvorena. Pomozimo jedni drugima iskreno, saslušajmo jedni druge, razgovarajmo; to će nam dati tako potrebno samopouzdanje. Molimo Uzvišenog da nas uputi putem dobra i zajedništva. Da naše dane učini danima u kojima ćemo s radošću susretati jedni druge – kazao je reisul-ulema Kavazović.

Poručio je da u našim srcima uvijek treba biti mjesta za iskrenu vjeru i spremnosti da služimo ljudima i zajednici.

– Ojačajmo svoju nadu molitvom i razgovorom s najmilijima. Allah je uvijek na pomoći vjerniku sve dok je vjernik na pomoći svom bratu. Pomozimo ljudima koji pate, djeci koja trebaju našu zaštitu, bolesnima kojima je potrebna naša njega, muhadžirima kojima je potrebno sklonište i zaštita. Neka vam je sretan ovaj Bajram. Podijelite njegovu radost sa svojim najmilijim, rodbinom, prijateljima i komšijama. Sutra je Dan šehida. Prisjetimo se da njima dugujemo neizmjernu zahvalnost i skrušenu dovu.

U njihovom šehadetu je naš život, ne smijemo to nikada zaboraviti – poručio je, između ostalog, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Bajramskoj hutbi prethodio je program kojeg su izveli poznati učači Kur’ana, ilahija i kasida, dok je prigodni vaz održao direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu mr. Dževad Pleh.

(MINA)