Muftijstvo mostarsko

Hatma-dova nad kaburom mostarskog muftije hafiza Omer-ef. Džabića

 Hatma-dova nad kaburom mostarskog muftije hafiza Omer-ef. Džabića

Mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović danas je u Šarića haremu nakon učenja Jasina poklonio hatma-dovu pred dušu hafiza Omer-ef. Džabića.

Hatmu su, povodom okruglog stola posvećenog muftiji Džabiću, koji će večeras biti održan u Centru za kulturu grada Mostara s početkom u 18.30 sati, proučili mostarski imami.

Okrugli sto posvećen ovoj značajnoj ličnosti iz historije Mostara, koji se realizira u okviru programa Tezkiretname, prema riječima Dino-ef. Maksumića, glavnog imama Medžlisa Mostar, samo je jedan od povoda za učenje smjerne dove Svevišnjem Stvoritelju u kojoj će, naglasio je, zamoliti za oprost grijeha, za počasti budućeg svijeta i nagrade koje su obećane za trud i napore koje je tokom života ulagao muftija Džabić.

– Ovo je samo jedan mali gest u kojem se sjećamo zaslužnih ljudi iz vjerskog i društvenog života, a muftija se u svom radu istakao i u vjerskom i u društvenom pa i političkom životu grada Mostara i Bosne i Hercegovine – kazao je efendija Maksumić.

Omer Besim-ef. Džabić rođen je u Mostaru 1882. godine. Potječe iz ugledne mostarske ulemanske porodice. Nakon Šakir-ef. i Ali Fehmi-ef., hafiz Omer je bio treći alim iz porodice Džabića koji je obavljao dužnost mostarskog muftije.

Ovu dužnost vršio je od 1929. do 1936. godine, kada su muftijstva kao organi Islamske zajednice zakonskom uredbom jugoslovneske vlade ukinuta.

U suštinskom smislu hafiz Omer Džabić je i dalje uživao isti ugled i tako tretiran u Mostarskoj javnosti. Pogotovo je to došlo do izražaja prilikom potpisivanja Mostarske rezolucije 1941. godine, kada su Mostarci protestovali zbog nasilja vlasti NDH-a nad nedužnim civilnim (najčešće srpskim) stanovništvom.

Omer-ef. Džabić je tokom života obavljao niz značajnih funkcija i bio je predvodnik u svim humanitarno-socijalnim procesima.

Više o njegovoj ličnosti mostarska javnost će moći saznati na okruglom stolu iz izlaganja aktuelnog mostarskog muftije mr. Salem-ef. Dedović, muftije u penziji Seid-ef. Smajkića, prof. dr. Mustafe Hasanija i Hasana Eminovića.

(Preporod.info)