Medžlis Konjic

PROUČENA HAFISKA DOVA HAFIZU MUHAMEDU SELIMOVIĆU

U subotu, 10.12. 2022.godine, nakon podne namaza, u Gradskoj džamiji u Konjicu proučena je hafiska dova novom konjičkom hafizu Muhamedu Selimoviću, svršeniku Gazi Husrev-begove medrese i studentu elektrotehnike na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

Program svečanosti promocije novog hafiza vodila je muallima Azra Selimović-Zalihić.

Nakon njenih uvodnih riječi u današnju svečanost, riječi dobrodošlice okupljenim vjernicima uputio je imam gradske džamije Ensar ef. Zalihić.

Okupljenima vjernicima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić koji je između ostalog naglasio kako je ovo 6 hafiz  na području Medžlisa IZ Konjic u zadnjih 20 godina.

Program su učenjem Kur’ana nastavili brojni hafizi koji su se danas okupili u Gradskoj džamiji u Konjicu: hafiz Hamdo Solo, hafiz Malik Bajrić, hafiz Nedžad Ćeman, hafiz Salih Halilović, hafiz Hamza Attar, hafiz Davud Aldobašić, hafiz Mustafa Sinanović, hafiz Omer Zulić, hafiz Selim Hoši, hafiz Adnan Salihagić, hafiz Kerim Nuhanović, hafiz Rijad Đedović.

Učenje Kur’ana završio je naš novi mladi hafiz Muhamed Selimović, nakon čega je njegov muhafiz hafiz Salih ef. Halilović proučio hafisku dovu.

Potom se okupljenima u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme IZ U Bosni i Hercegovini obratio hafiz dr.  Elmir Mašić.

On je u svom obraćanju prenio selame i iskrene čestitke uvaženog reisu-l-uleme IZ u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazovića hafizu  Muhamedu, njegovoj porodici, ocu i majci, braći i sestrama zaželivši da danas i uvijek budu ponosni na ovaj trenutak. Čestitao je njegovim muallimima koji su ga naučili prve harfove i druga  znanja o islamu i Kur’anu,  Gazi Husrevbegovoj medresi, Medžlisu Konjic,  Muftijstvu mostarskom, našoj Islamskoj zajednici u cjelini i našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini. U nastavku obraćanja hafiz dr.  Elmir Mašić , pored ostalog, kazao je:

Allah je objavio: “Mi, uistinu, Kur an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!” Kur’an je jedina Božija knjiga koja nije izmjenjena niti će biti izmjenjena i promjenjena. A kako se Kur’an čuvao? Na dva načina. Pisanjem i učenjem napamet.  Podsjetio je na činjenicu da na svijetu ne postoji knjiga koja se uči napamet, kao što se uči Kur’an. Podsjetio je na vrijeme kada je hafiza bilo dosta u Bosni u Hercegovini, pa zatim na period nakon Drugog svjetskog rata kada trideset godina nije bilo nijednog novog hafiza, te na činjenicu da od početka agresije do danas imamo veliki broj hafiza, kojih je u registru Islamske zajednice danas više od šest stotina. Od toga njih šezdeset je protekle godine steklo ovu časnu titulu…

Nakon obraćanja hafiz dr.  Elmir Mašić pozvao je hafiza Muhameda Selimovića i uručio mu hafisku diplomu.

Hafiz Muhamed Selimović, sin Elharuna i Anele, rođen je 20. marta 2003. godine u Konjicu. Harfove je naučio kod svog muallima Saliha ef. Jusufovića. Još kao učenik u osnovnoj školi hifz je počeo učiti kod hafiza Ruhid ef. Nezira. Nakon završetka osnovne škole u Čelebićima-Konjic 2018. godine, kao učenik generacije, upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Razrednik mu je bio hafiz Omer Zulić, a Kur’an je učio kod hafiza Nedžada Ćemana.

Medresu završava 2022. godine odličnim uspjehom i upisuje fakultet elektrotehnike i elektronike na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

Hifz završava kod muhaffiza Salih ef. Halilovića koji ga je preslušao posljednje ajete Kur’ana, pripremio i prijavio pred Komisiju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hereccgovini, gdje je u periodu 07.11.-20.11. 2022.g. polagao hifz i stekao časno zvanje hafiza Kur’asna časnog.

Hafiz Muhamed s majkom Anelom i ocem Elharunom.

Piše: E. Bajić

SRODNI LINKOVI: HAFIZI U KONJICU