Medžlis Konjic

Na svečan način u Konjicu obilježen 15.april Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Općina Konjic i Koordinacija boračkih udruženja Konjic u povodu 15.aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine organizovali su prigodan program tokom kojeg je upriličen obilazak šehidskih mezarja i spomen obilježja, polaganje cvijeća i odavanje počasti svima koji su položili svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine tokom agresije.
Na platou pored Stare kamene ćuprije čas historije u ime Koordinacije boračkih udruženja održao je Esad Bajić, koji je govorio o danima odbrane i značaju organizovaog otpora agesiji u Konjicu i Bosnu i Hercegovinu.
Ovom prilikom čestitajući Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, načelnik Općine Konjic Osman Ćatić je kazao :
“Ponosni sinovi i ponosne kćeri naše domovine stali su u njenu odbranu onda kada je trebalo, kada je bilo najteže, kada je bilo presudno za naš opstanak na ovim prostorima. Konjičani i Konjičanke svjesni opasnosti u kojoj su se našli, organizovani u različite jedinice odlučno su agresiji rekli ne. U slobodu svih nas utkali su svoju mladost, svoj patriotizam, a neki od najhrabrijih sinova i kćeri i svoje živote. Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine
čestitam i svakoj majci i ocu, supružnicima, koji su na svoj način bili podrška hrabrim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, čineći time njen neformalni dio, ali jednako važan u borbi za slobodu građana ovog grada i općine. Budimo svi čuvari sjećanja na sudbonosne dane u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije”.
Uz navedeno u povodu Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine organizovan je obilazak porodica šehida, otvoreno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u mjestu Ribići, položeno cvijeće i odata počast na spomen obilježjima na području općine Konjic, te organizovani časovi historije za učenike Srednje škole Konjic i učenike u osnovnim školama na području općine Konjic.