Muftijstvo mostarsko

U Centru za kulturu promovisana knjiga “Ramazanska putokazja” autora Meadina Mrndžića

U okviru manifestacije “Dani Karađoz-begove medrese”, 28.3.2022.g.  je u Centru za kulturu Mostar, upriličena promocija knjige “Ramazanska putokazja”, autora Meadina Mrndžića, diplomanta i profesora ove odgojno-obrazovne institucije.

Ovim sadržajem, Karađoz-begova medresa ide u susret mubarek mjesecu ramazanu i najavljuje njegov dolazak.

O knjizi “Ramazanska putokazja” govorili su profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, mr. Salem efendija Dedović, muftija mostarski, profesor Šefko Tinjak i mr. Ilham Puce, recenzenti knjige, te autor.

Na pitanje kako i kada i koliko su nastajala “Ramazanska putokazja” autor je odgovorio:

“Ramazanska putokazja su nastajala u periodu kada smo bili zatvoreni u svojim kućama i kada smo odmarili od svojih svakodnevnih obaveza. Pandemija Covid-19, primorala nas je da mnoge stvari radimo online i od svojih kuća i upravo tada je ideja koja je rasla u meni godinama prije, počela da se realizuje i počeo sam da pisem Ramazanska putokazja. Ramazanska putokazja imaju za cilj da donesu lijepe, pozitivne, motivirajuće poruke za sve čitaoce , da to budu poruke i o Ramazanu kao o jednom posebnom mjesecu života svakog Muslimana.

Mr. Salem ef. Dedović muftija mostarski, je rekao da je Meadinov izraz u “Ramazanskim putokazjima” odraz slijeđenja kur’anske Upute da se na put Vjere poziva najljepšim jezikom, punim ljubavi, mudrosti i iskrenosti.

“Naš autor, mueddib i muderris Karađoz-begove medrese, Meadin, pristupa kur’anskom nepreglednom bogatsvu riječi i izraza tako što slijedi put lijepe riječi i lijepog kazivanja.  On je profesor bosanskog jezika. Lijepim, lahkim i jednostavnim ramazanskim dersovima (kazivanjima) u ovoj knjizi pokazuje brigu i ljubav prema bosanskom jeziku. On kazuje i piše rafiniranim, kultiviranim jezikom. Njegov izraz u Ramazanskim putokazjima odraz je slijeđenja kur’anske Upute da se na put Vjere pozivanajljepšim jezikom, punim ljubavi, mudrosti i iskrenosti.  Zahvaljujući daru i mogućnostima jezika čovjek je, u odnosu na sva druga Božija stvorenja, i biće prošlosti i biće budućnosti. U jeziku se čovjek sjeća, ima svoje uspomene, arhivira i prenosi dostignuta znanja iz različitih oblika ljudskog duha, zahvaljuje se Bogu na neizmjernim dunjalučkim darovima, uspostavlja tradiciju, ali i, u isto vrijeme, nastoji, u skladu s Božijim zadovoljstvom, planirati ličnu i zajedničku budućnost”, rekao je Dedović.

Ramazanski dersovi koje nam donosi u ovom vrijednom Zborniku ramazanskih predavanja rezultat su dugogodišnje prakse i iskustva; kao imama i, hatiba petkom i bajramima, sa zavidnim stažom kazivanjas minbere porukā islama svojim džematlijama.

“Ovo štivo nastaje kao plod višegodišnjeg predanog rada na poslovima odgoja u internatu Karađoz-begove medrese, gdje uočava nasušnu potrebu da se njegovi učenici –mlade softe, što bolje pripreme za njihovu praktičnu nastavu-ramazansku praksu, koja je najzahtjevniji dio Medresinog programa, jer učenike stavlja u ulogu predvodnika u džematima od kojih se očekuju odgovori na brojna pitanja ličnog, porodičnog i društvenog statusa pripadnika islama. Ovaj Zbornik niti može niti ima ambiciju da ponudi odgovore na sva ta pitanja koja se neminovno nameću pred naše učenike, ali jeste dragocjeno pomagalo i nastavno sredstvo koje im daje dosta korisnih praktičnih uputa kako u vezi s ulogom predvodnika u ibadetskim dužnostima, tako i u pogledu ophođenja i komuniciranja sa različitim uzrastima svojih džematlija s kojima će dijeliti blagodarno ramazansko vrijeme u trajanju od mjesec dana”, dodao je Dedović.

Profesor Meadin uvidio je potrebu za izradom jednog ovakvog štiva što je hvale vrijedan poduhvat po kojem će ga mislim pamtiti generacije njegovih sadašnjih i budućih učenika. Naravno da će ga generacije pamtiti i po lijepome ahlaku, po vrlinama ljubavi i predanosti u radu sa učenicima, te promociji Karađoz-begove medrese na svakome mjestu i u svakoj prilici a on to čini i svojim vrlo vidljivim javnim radom, književnim i kulturnim angažmanom, istakao je muftija Dedović.

Recenzent knjige mr. Ilham Puce rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog,  je rekao da je knjiga “Ramazanska putokazja” prilika da saznamo nešto novo, ali i da ranije stečena znanja obnovimo.

“Nije uobičajeno da profesor bosanskog jezika napiše knjigu o ramazanu iz, možemo reći, perspektive teologa. Međutim, oni koji autora ove knjige poznaju, znaju da je riječ o svestranoj, marljivoj i pedantno josobi, dugogodišnjem ramazanskom imamu na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar i hatibu džamije u Egipatskom selu, ali i prepoznatljivom licu kada je u pitanju kreiranje i moderiranje različitih vjersko-kulturnih programa i sadržaja. Sve to je jedno dragocjeno iskustvo koje je uveliko doprinijelo pisanju ovog djela.  Drago mi je što je prva promocija knjige organizovana upravo večeras, samo par dana uoči mjeseca ramazana, kojeg s radošću iščekujemo”, rekao je Puce, te dodao, da su  Ramazan i post neiscrpne teme za cijeli ummet još od spuštanja Objave.

“Ramazan je za svakog vjernika poseban i inspirativan. O ramazanu su napisane brojne knjige i studije. Raduje me što se moj kolega i naš profesor Meadin ovim djelom uvrstio među te brojne autore i dao svoj doprinos razumijevanju ramazanskih blagodati, mogućnosti i prilika koje on sa sobom donosi.  Knjiga, kako je već istaknuto, sadrži trideset ramazanskih poruka ili kratkih predavanja. Sva ta predavanja su vrlo jasna, koncizna i sadržajna. Obično se u okviru njih. navodi kur’anski ajet i Poslanikova, a.s., poruka, uz kratki komentar, koji poziva na razmišljanje i na djelovanje”, naglasio je Puce.

Prema riječima Puce, knjiga je podijeljena na ramazanske poruke, ramazanske hutbe, ajet, hadis i dova ramazanskog dana, a tu su i dova poslije, jela, poslije teravih-namaza, poslije ezana i hatma ili ja-sin dova, zatim scenariji programa povodom mubarek noći, ramazanske preporuke i bilješke, na više od 170 stranica.

“Jezički stil kojim se u ovoj knjizi služi autor, jasan je i razumljiv, iako se radi o djelu sa teološkom tematikom. Kroz ovo djelo, a to sam i u recenziji napisao, se pokazuje i njegova ljubav prema bosanskom jeziku, što je njegova primarna naučna oblast. U drugoj po redu ramazanskoj poruci, govoreći o ramazanu, autor ističe, da je to „oaza vjernikove duhovnosti, njegovog poleta i želje da bude bolji vjernik.U ovih nekoliko riječi je vidljivo šta autor želi pobuditi kod onog koji čita ramazanske poruke ove knjige. On naglašava potrebu izgradnje duhovnosti i potiče na proaktivno, korisno djelovanje, a sve s ciljem da čovjek postane bolji vjernik. To, uostalom, i jeste glavna čovjekova misija i svrha njegovog stvaranja i postojanja na zemlji i na ovom prolaznom svijetu, da bude Allahu Uzvišenom pokoran”, rekao je Puce.

Dodao je, da kao dodatni poticaj da budemo bolji vjernici i da našu duhovnost ojačamo, može nam poslužiti odlomak iz devete ramazanske poruke, pod nazivom „bereket života“ gdje je autor zapisao sljedeće: „Ramazan, kao i život općenito, sa sobom donosi mnogobrojne blagodati, čovjeku darovane od dragog Boga. Te blagodati čovjek prepozna ili ne prepozna. Iskoristi ih ili ih ne iskoristi. To sve zavisi odnjegove svjesnosti i toga kako poima te blagodati i da li je pronašaobereket u svom životu, u onom što ima, što radi i čemu teži.“ Neka nam ovaj citat bude motivacija, da i u ramazanu, ali i nakon njega, svojim djelima zaslužimo bereket, Božiji blagoslov i Njegovu milost”, naglasio je Puce.

Pošto se u knjizi nalazi više od 30 lijepih kratkih dova, na bosanskom jeziku, koje se ne odnose isključivo na post, nego ih možemo učiti svakodnevno i van ramazana, ovo djelo se može smatrati i jednom manjom zbirkom dova. Zanimljiv je i kreativan dio pod nazivom ramazanske bilješke, gdje je ostavljen prazan prostor za napomene svakog ramazanskog dana, što nakon određenog vremenskog perioda može biti jedno lijepo sjećanje i uspomena na lijepe ramazanske trenutke i događaje. Ovim svojim djelom prvijencem Meadin je uspio ostaviti pisani trag koji će, ako Bog da, biti od koristi mnogim, prije svega, učenicima medrese, mladim imamima, džematlijama, ali i njemu samom, na vagi njegovih dobrih djela, zaključio je Puce.

Moderatori promocije su bili Mahir Ćosić, maturant Karađoz-begove medrese i Sara Kazazić, diplomantica Karađoz-begove medrese.