Rijaset

Održana 52. redovna sjednica Rijaseta

10. februara 2022.godine je u Sarajevu, pod predsjedavanjem Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održana 52. redovna sjednica Rijaseta.

Nakon što je usvojen Zapisnik sa 51. redovne sjednice i potvrđeni zaključci sa telefonske sjednice, pristupilo se razmatranju prijedloga, nacrta, prednacrta i usvajanju informacija.

Razmatran je prednacrt Etičkog kodeksa za imame u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini – odlučeno je da se on usvoji i pusti u daljnju raspravu; razmatran je i usvojen Prijedlog finansijske podrške predškolskim ustanovama Islamske zajednice u BiH; razmatran je i usvojen Prijedlog naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“; razmatran je i usvojen prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o iznosu i broju stipendija posebno nadarenim studentima; usvojena  je informacija o realizaciji 7. međunarodnog nagradnog takmičenja iz Sire za učenike srednjih škola pod nazivom „Sira – životopis Muhammeda, a.s.; razmatran je i usvojen prednacrt Pravilnika o članarini i članstvu u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini; razmatran je i usvojen Prijedlog za prijenos vlasništva nad zemljištem i objektom Istiklal džamije na Medžlis Islamske zajednice Sarajevo; razmatran je i imenovan organizacioni odbor posjete Šejhu-l-Azhara Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine; razmatrani su i usvojeni prijedlozi Rijasetovog Ureda za društvenu brigu; razmatran je i usvojen programski plan Media centra IZ-e u BiH za 2022. godinu.

Na sjednici su razmatrana i neka druga pitanja iz nadležnosti Rijaseta, te radno-pravni statusi i kadrovska pitanja.