Džemati i džamije

Džamija u Tuhobićima

Tuhobići su smješteni u uvali oko dva kilometra niže od Repovaca, uz put za Bulatoviće. Ovdje na Rijeci, Između Repovačkog i Lađa potoka, nalazi se mala džamija koja je prvobitno bila pokrivena pločom i imala drvenu munaru.

Džamija je sagrađena, kako se vidi iz natpisa tušom na njenom minberu, 1722/23. godine. Podignuta je na Jusufbegovića zemljištu. Po nekim navodima sagradio ju je Muhamed-beg Repovac, koji je umro u Repovcima polovinom XVIII stoljeća i sahranjen u turbetu, no, ovo treba uzeti s rezervom, jer je moguće da je taj Muhamed-beg ista osoba koja je sagradila Repovačku džamiju u Konjicu i da je ova džamija u Tuhobiću sagrađena u XVI stoljeću, a da ju je 1722/23. obnovio Muhamed-beg Repovac. Godine 1938. uklonjena je drvena munara koja je bila ostarjela te je džamija do 1957. bila bez munare. Godine 1957. džamija je obnovljena i uz nju napravljena mala munara od betona. Krajem 2008. na ovoj džamiji je izgrađena natkrivena sofa.

Imami u ovoj džamiji bili su: Mustajbeg ef. Jusufbegović, Salih ef. Lojić, Smajil ef. Puzić, Osman ef. Šabanović, Agan ef. Memić, Omer ef. Muhibić, Vrače ef. Mumin, Nafiz ef. Boloban, Asim ef. Hubijar, Faruk ef. Hajdarević, Elvedin ef. Čorbo, Aladin ef. Bilanović.

Džamija u Tuhobićima