Džemati i džamije

Džamija u Repovcima

Naselja: Repovci, Tuhobić, Hasanovići, Barmiš, Stojkovići, Gobelovina i Bulatovići čine jedan džematski odbor.

Nema stalnog imama. Hatibsku dužnost obavlja Redžo ef. Muhibić.

Repovci su smješteni u prostranoj i valovitoj zaravni pod brdom Lisinom. U Repovcima se od islamskih objekata nalazi džamija, turbe i ruševine dviju starih kula.

Džamija je locirana u sredini sela na mjestu Mlinište, gdje su nekada bili mlini Beglerovića i Huseinbegovića. Sada je to zemljište vakufsko vlasništvo. Džamija je današnji izgled dobila obnovom ili ponovnom gradnjom oko 1850. godine, koju je obavio Mustajbeg Alibegović, koji ju je započeo graditi, a džematlije dovršile zajedničkim sredstvima. Kad je sagrađena džamija koja je postojala ranije nemamo informacija. Prema predajama u narodu izgrađena je sredinom XVIII stoljeća.

Džamija je više puta popravljana, a zadnji put je 1985. temeljno opravljena kada je srušena drvena munara i na istom mjestu sagrađena nova od betona visoka oko 18 metara.

Godine 2008. na džamiji u Repovcima su izvršeni neophodni rekonstrukcijski radovi i urađen je potpuno novi enterijer.

Džamija u Repovcima

U Repovcima se 500 m sjeverno od džamije nalazi i turbe otvorenog tipa i bez kupole. U njemu je sahranjen Osman-beg Mustajbegović koji je umro 1750/51.godine. Uz turbe je 1959.g. Hifzija Hasandedić evidentirao natpise na nišanima koji označavaju mezare: Smail-bega Repovca, Fatime, kćeri Ragibove, Nuri-bega Repovca i jedan mezar bez natpisa. Pet stotina metara niže od turbeta, u hrastovoj šumi, nalaze se stari nišani od sedre bez natpisa, a mjesto mještani nazivaju „Kaursko groblje“.

U Repovcima je bila na glasu i Ajanovića kula, koju je kako predaja kaže majstor gradio punih 20.godina. U vrhu sela se nalazila i Beglerovića kula. Bilo je vremenom još kula i konaka u ovom naselju ali im je danas jako teško pronaći i znakove.

Imamsku dužnost ovdje su vršili: Mustaj-beg ef. Alibegović, Muhamed-beg ef. Alibegović, Hafiz Salih ef. Džumhur, Fadil ef. Jusufbegović, Fazlija ef. Alihodžić, Ibrahim ef. Hadžiosmanović, Ramiz ef. Jelovac. A danas hatibsku dužnost obavlja Redžo ef. Muhibić.

Mesdžid u Hasanovićima

Obnovljen 2023.godine