Džemati i džamije

Džamija u Repovcima

Naselja: Repovci, Tuhobić, Hasanovići, Barmiš, Stojkovići, Gobelovina i Bulatovići čine jedna džematski odbor.

Nema stalnog imama.Hatibsku dužnost obavlja Redžo ef. Muhibić.

Repovci su smješteni u prostranoj i valovitoj zaravni pod brdom Lisinom. U Repovcima se od islamskih objekata nalazi džamija, turbe i ruševine dviju starih kula.

Džamija je locirana u sredini sela na mjestu Mlinište, gdje su nekada bili mlini Beglerovića i Huseinbego-vića. Sada je to zemljište vakufsko vlasništvo. Džamija je, prvobitno sagrađena u XIV stoljeću, a današnji izgled dobila je obnovom ili ponovnom gradnjom oko 1850. godine, koju je obavio Mustajbeg Alibegović, koji ju je započeo graditi, a džematlije dovršile zajedničkim sredstvima.

Džamija je više puta popravljana, a zadnji put je 1985. temeljno opravljena kada je srušena drvena munara i na istom mjestu sagrađena nova od betona visoka oko 18 metara.

Godine 2008. na džamiji u Repovcima su izvršeni neophodni rekonstrukcijski radovi i urađen je potpuno novi enterijer.

Po popisu iz 1991. u Repovcima je bilo 188 Bošnjaka. Danas su Repovci i Tuhobić skupa sa Stojkovićima, Gobelovinom, Hasanovićima, Barmišom i Bulatovićima jedan džemat. U Stojkovićima je po popisu iz 1991. godine bilo 102 Bošnjaka, u Gobelovini 147, Hasanovićima 91, Barmišu 111, Bulatovićima 87, Tuhobiću 134.

Po podacima od prije 3 godine u ovim naseljima živjelo 593 Bošnjaka ali je evidentno da je skoro polovina njih do danas odselila prema Konjicu, Hadžićima i drugim mjestima.

Prezimena u ovim naseljima su: Ajanović, Alibegović, Arnaut, Avdibegović, Baljeta, Bašić, Beglerović, Čakširan, Duran, Điver, Ferhatbegović, Gabela, Hakalović, Huseinbegović, Jablić, Jusufbegović, Keser, Lojić, Madžak, Mandžuka, Mašić, Memić, Muhibić, Nuhbegović, Padalović, Pervan, Pinjić, Pripo, Puzić, Redžepovac, Repovac, Rizvanović, Salihović, Šabanović, Škojić…

Džamija u Repovcima

U Repovcima se 500 m sjeverno od džamije nalazi i turbe otvorenog tipa i bez kupole. U njemu je sahranjen Osman-beg Mustajbegović koji je umro 1750/51.godine. Uz turbe je 1959.g. Hifzija Hasandedić evidentirao natpise na nišanima koji označavaju mezare: Smail-bega Repovca, Fatime, kćeri Ragibove, Nuri-bega Repovca i jedan mezar bez natpisa. Pet stotina metara niže od turbeta, u hrastovoj šumi, nalaze se stari nišani od sedre bez natpisa, a mjesto mještani nazivaju „Kaursko groblje“.

U Repovcima je bila na glasu i Ajanovića kula, koju je kako predaja kaže majstor gradio punih 20.godina. U vrhu sela se nalazila i Beglerovića kula. Bilo je vremenom još kula i konaka u ovom naselju ali im je danas jako teško pronaći i znakove.

Imamsku dužnost ovdje su vršili: Mustaj-beg ef. Alibegović, Muhamed-beg ef. Alibegović, Hafiz Salih ef. Džumhur, Fadil ef. Jusufbegović, Fazlija ef. Alihodžić, Ibrahim ef. Hadžiosmanović, Ramiz ef. Jelovac. A danas hatibsku dužnost obavlja Redžo ef. Muhibić.