Medžlis Konjic

Mreža mladih: Posjeta Duvnu, Livnu i Glamoču

U subotu, 27. aprila 2024. godine, u okviru manifestacije 49. Dana mevluda i zikra, više od 50 članova Mreže mladih muftijstva mostarskog iz Stoca, Čapljine, Ljubuškog, Mostara, Jablanice i Konjica, predvođeni koordinatorom Anelom Dokarom, posjetili su Medžlise Islamske zajednice Duvno, Livno i Glamoč gdje su se susreli sa rukovodstvom medžlisa i sa koordinatorima i predstavnicima Mreže mladih medžlisa.

U Duvnu su posjetili Čaršijsku ili Džudža Džaferovu džamiju za koja je sagrađena prije 1615. godine i koja je proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2008. godine. Tu su ih dočekali predsjednik IO MIZ Duvno Ibrahim Kapetanović, sekretar Medžlisa Hasan Musagić, Ramiz-ef. Memić i Hamza Ahmed-ef. Manalo imam džamije i koordinator Mreže mladih MIZ Duvno. Efendija Manalo je upoznao prisutne o historijatu džamije i o aktivnostima Mreže mladih MIZ Duvno. Predsjednik Kapetanović je govorio o MIZ Duvno, o organizaciji vjerskog života i o realizovanim projektima. Dodao je i važnu činjenicu da se u Tomislavgradu nalazi mezar alima Saliha Safveta Bašića koji je rođen u Tomislavgradu 1876. godine, a koji je za života između ostalog bio u dva navrata vršilac dužnosti reisu-l-uleme.

Posjeta Livnu je počela sa posjetom džamiji Hadži Ahmeta Dukatara koja je sagrađena između 1562. i 1574. godine. Nakon klanjanja namaza i druženja sa članovima Mreže mladih MIZ Livno predvođenih koordinatoricom Lejlom Jahjefendić, gosti su posjetili izvor rijeke Bistrice i Lala-pašinu džamiju koja je izgrađena 1576. godine, a koju je sagradio kliški sandžak-beg Lala Mustafa-paša Sokolović. Posjeta Livnu je završena posjetom džamiji Ćurčinici koja je sagrađena 1870. godine, a koja se nalazi u centru Livna. Domaćin ove posjete je bio glavni imam MIZ Livno hafiz Mahir-ef. Kevrić koji je kazao da je Ćurčinica džamija u prethodnom ratu 1994. godine bila upotpunosti srušena, ali da je uz Božiju pomoć i pomoć vrijednih ljudi obnovljena 2014. godine. Ćurčinica džamija je i Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Na ulazu u Glamoč, na nekoliko kilometara od njegovog centra, u haremu Jakir nalazi se nišan Omer-age Bašića. O tom nišanu i o Omer-agi govorio je glavni imam MIZ Glamoč Muhamed-ef. Dragolovčanin. Muhamed-ef. je rekao da je ovaj nišan najveći nišan na Balkanu, a vjerovatno i u Europi. “Za svog života, Omer-aga Bašić je napravio ovaj nišan koji je preko četiti metra visok od podnožja, a preko tri metra je ukopan u zemlju. Također, drugi najveći nišan u Glamoču jest nišan Omer-pašinog brata Hasan-bega, koji je nešto manjih dimenzija, a koji se nalazi u mjestu Odžak”, kazao je Muhamed-ef. Dodao je da se u naselju Vidimlije nalazi jedinstveni fenjer-nišan.

Prije ručka, članovi Mreže mladih su posjetili i Malkoč-begovu džamiju u selu Malkočevci.

Posjeta Glamoču je završena posjetom Kulturno-eukativnom centaru MIZ Glamoč, koji je otvoren 2019. godine.