Medžlis Konjic

Glavičine: Mevlud i dova u znak sjećanja na šehide

U džamiji u Glavičinama, u subotu, 27.4.2024.godine, poslije akšam namaza proučen je Jasin, mevlud i dova u znak sjećanja na šehide.

Jasin i mevlud učili su imami Medžlisa IZ Konjic, a okupljenim vjernicima obratili su se imam džemata Glavičine Mumin ef. Vrače i glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

Predavanje je održao muftija mostarski dr. Salem ef. Dedović.

Muftija je podsjetio na poruke 152 ajeta sure El-Bekare: “Pa, sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti zahvaljujte Mi, nemojte nevjernici biti…. U našim životima smo obasuti raznim blagoditima ali i kušnjama. Iskušani smo i imanjem i nemanjem i zdravljem i bolešću i imetkom i oskudicom.  I dobro i loše može biti iskušenje,zato trebamo biti razboriti i iskorištavati svoje blagodati na najljepši način.

Blagodat naše slobode  je posebna blagodat koje treba biti svjestan i na kojoj treba biti zahvalan dragom Allahu. Blagodat slobode, čega često nismo svjesni, prije svega nosi sa sobom odgovornost. I ova blagodat treba da se koristi za dobro kao i sve druge blagodati, shodno nivou naše odgovornosti koje smo preuzeli u društvu. Te obaveze ne spadaju ni sa kog samo su shodno preuzetom emanetu u društvu nečije manje a nečije veće.  -kazao je mostarski muftija dr. Salem ef. Dedović, u nastavku obraćanja čestitajući džematu Glavičine na aktivnostima obnove džamije čime su pokazali spremnost da odgovore zahtjevima novog vremena i novih potreba u džematu.

Foto: Vehid Šišić