Prikaz knjiga

Godišnjak Medžlisa IZ Konjic br.11.

Uvodna riječ

Ovaj 11. broj Godišnjaka Medžlisa Islamske zajednice Konjic donosi izvještaje o aktivnostima Medžlisa IZ Konjic za 2023.godinu. Radi preglednijeg sadržaja, za razliku od prethodnih brojeva, kada smo aktivnosti u Godišnjaku prezentovali hronološki, ovaj smo koncipirali po cjelinama. Posebno smo izdvojili manifestacije „Dani tradicionalnih mevluda“ i „Merhaba, ej, naš Resule“, također smo aktivnosti u mjesecu ramazanu izdvojili kao posebnu cjelinu, kao i aktivnosti vezane za mektebsku nastavu, aktivnosti Mreže mladih pri Medžlisu IZ Konjic te Odjela za brak i porodicu pri Medžlisu IZ Konjic. Ostale aktivnosti, mimo ovih cjelina, donosimo u prvom djelu Godišnjaka.

Protekla godina bila je u znaku implementacije izbora koji su održani u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini pa je tako i Medžlis Islamske zajednice Konjic dobio novi saziv Izvršnog odbora kao i novog predsjednika, gospodina Džemaila Ćibu.

Karakterisika protekle godine kada su u pitanju džamije i vakufi na području Medžlisa IZ Konjic jesu izgradnja nove zgrade džamije u Glavičinama i Repovcima ali i napadi i nesporazumi vezani za džamiju u Ovčarima i džamiju na Donjem Selu. O svemu tome donosimo priloge u ovom Godišnjaku.

Kroz spomenute manifestacije te drugim povodima na području našeg Medžlisa u protekloj godini je održano 25 mevludskih programa. Donosimo izvještaje o svakom od njih, kao i izvještaje o aktivnostima u našim mektebima, mektebskoj nastavi, završnim ispitima, rezultatima koje su učenici naših mekteba ostvarili na takmičenjima, kao i izvještaje o Mektebskoj olimpijadi, izletima i drugim aktivnostima vezanim za ovaj segment rada Medžlisa IZ Konjic. U protekloj godini naš kolektiv napustili su imami Amel ef. Smajlović (Šunji), Senad ef. Petrovac (Orahovica) te Ines ef. Zukić (Glavatičevo), dok je na dužnost imama u Goranima došao Sinan ef. Bubalo. Mihret ef. Žiko je iz džemata Nevizdraci raspoređen u džemat Šunji, dok je Muamer ef. Cero iz džemata Gorani raspoređen u džemate Orahovica i Donje Selo.