Medžlis Konjic

Odjel za brak i porodicu obilježio “Svjetski dan hidžaba”

Odjel za brak i porodicu pri Medžlisu Islamske zajednice Konjic sinoć (1.februar 2024.g.) je u Galeriji Medžlis islamske zajednice Konjic obilježio Svjetski dan hidžaba

U programu su učestvovale: Elvedina Kazazić, prof. islamske vjeronauke i koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Mostar, koja je održala prigodno predavanje na kojem je govorila o ženi muslimanki, njenoj ulozi u društvu i njenoj obaveze da doprinosi poboljšanju života cijele zajednice; profesorica Azra Selimović Zalihić, prof. Memnuna Džajić, Elvedina Cokoja- Hebib, Sena Mehić i Mirnela Điver Sultanić.

Moderator programa bila je profesorica Adela Hebibović.

Cilj organizacije programa za žene pod nazivom „Svjetski dan hidžaba“ jeste obilježavanje Dana hidžaba, ali i da se govori o ženi muslimanki, o njenoj ulozi u društvu, o odgovornosti u zajednici u kojoj živi i o važnosti aktiviranja i učestvovanja žene muslimanke u zajednici, kazala je Harisa Ćukle, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Konjic.

„Hidžab, osim što je vjerska obaveza, on omogućava ženi da na bolji i kvalitetniji način učestvuje u zajednici, a nikako ne smatramo da hidžab ograničava ženu muslimanku. Za mene hidžab predstavlja korak zbližavanja Božijem zadovoljstvu, predstavlja i obavezu da budem odgovorna, da budem primjer drugim ženama, onima koje nose hidžab i onima koje nisu u svom ponašanju, djelovanju, primjeru primjene islamskih propisa, da budem primjer u ophođenju prema ljudima, onako kako nas je poslanik Muhamed a.s. učio da budemo dobri prema svojoj okolini, da doprinosimo svojoj zajednici, da ispunjavamo vjerske obaveze, kako bismo stekli dobro i korist ovog svijeta i ako Bog da dobro i korist na ahiretu“– poručila je Ćukle.