Muftijstvo mostarsko

Radni sastanak koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog

Tokom vikenda, 11. i 12. novembra 2023. godine, koordinatorice Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog boravile su u Glamoču na radnom sastanku, koji je bio prilika za druženje i upoznavanje sa historijom ovog grada.

Prije početka radnog dijela sastanka, Elmaza Dragolovčanin, koordinatorica za brak i porodicu   Medžlisa Islamske zajednice Glamoč upoznala je svoje goste sa  gradom Glamočem,  njegovom historijom, te sadašnjim stanjem u kojem žive muslimani ovoga grada.

Na radnom sastanku koordinatorica Muftijstva mostarskog  je predstavila postignuća i izazove s kojima su se koordinatorice susretale tokom ove godine. Koordinatorice iz različitih medžlisa razmijenile su svoja iskustva i saznanja, otvoreno dijeleći što su postigle i gdje su naišle na prepreke. Nakon temeljite analize, koordinatorica Muftijstva mostarskog, prof.Elvedina Kazazić pružila je smjernice za pripremu plana za iduću godinu. Ovaj plan nije samo puko nabrajanje ciljeva, već i vizija budućnosti. Upravo će ovaj plan pomoći boljem usmjeravanju budućih aktivnosti prema željenim ciljevima.

U okviru posjete Glamoču džematlijkama ovog Medžlisa  predstavljeno je Savjetovalište za brak i porodicu Medžlisa Islamkse zajednice Mostar, ističući njegovu dostupnost na području svih medžlisa muftiluka. Savjetovalište je predstavila voditeljica Savjetovališta, muallima Fatima Puce.

Stručni tim Savjetovališta, savjetnica psihoterapeut, Merima Hafizović i psihoterapijska savjetnica mr. Vedina Ajanović, u Glamoču su održale radionicu  “Otkrivanje potreba i svjesnosti kroz grupni terapijski rad” za koordinatorice i aktivistice Glamoča.

Drugi dan sastanka donio je posjet Livnu, gdje su koordinatorice imale priliku upoznati se s ljepotama i historijom ovog grada. U Livnu je također predstavljeno Savjetovalište i održana radionica za aktivistice i koordinatorice ovog grada  pod nazivom: “Kako se nositi sa stresom, i razrješavanje konflikata unutar sebe i sa drugima”.

Ovaj radni sastanak, nije bio  samo o ispunjenim obavezama  i planovima za budući rad, već je obogatio i duše sudionika putovanjem kroz historiju i ljepote gradova Glamoča i Livna. On odražava predanost i zajedništvo žena u Muftijstvu mostarskom prema boljoj budućnosti.