Medžlis Konjic

Mevlud u džamiji u Donjem Selu

U petak, 06. oktobra 2023.godine, poslije akšam-namaza održan je mevludski program u džamiji u Donjem Selu.
Na početku program Senad ef. Petrovac je poselamio okupljene vjernike i zaželio im dobrodošlicu. Posebnu zahvalnost iskazao je na dolasku profesorima i članovima hora Karađoz-begove medrese u Mostaru.
„Naša djeca, iz naše Karađoz-begove medrese, večeras će nam se obratit prigodnim programom. Dobro nam došli u naše i vaše Donje Selo, da se zajednički prisjetimo Poslanika, a.s., učeći Kur’an, slušajući hadise i druge lijepe tačke večerašnjeg programa“ – rekao je, Senad-efendija Petrovac.
Nakon Senad ef. Petrovca okupljenim vjernicima obratio se i glavni imam MIZ Konjic Refik ef. Delić koji je uputio nekoliko savjeta i poruka kroz tumačenje hadisa o nazivanju selama.
Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nećete ući u Džennet, sve dok ne budete vjerovali; a nećete vjerovati sve dok se ne budete međusobno voljeli. Želite li da vas uputim šta da činite da biste se međusobno voljeli? Širite selam među sobom!”
Glavni imam je također naglasio, u kontekstu nedavnih vijesti vezanih za džamiju u Donjem Selu, da smo “u Donjem Selu svoji na svom, u kući Božijoj koju smo sagradili na zemlji koju je naš čovjek kupio i uvakufio, a mi potom na tom izgradili ovu Božiju kuću.”
Za čiju ljubav šute druge bošnjačke organizacije, i političke i kulturne i sve druge, kada se dešavaju napadi na džamije i vjeru na ovim prostorima pitanje je koje mi postavljamo, a odgovor oni trebaju dati.- kazao je Refik ef. Delić na kraju svog obraćanja.
Mevludski program izveli su učenici Karađoz-begove medrese predvođeni profesorom Meadinom Mrnđićem. Nakon mevludskih spjevova, ilahija i kasida, tekbira i salavata vazi-nasihat je govorio Kenan-efendija Bajrić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak.
-Sam ovaj mevludski program koji smo čuli je vaz sam od sebe koji nam mnogo govori i mnogome uči. Prošlo je toliko godina od Poslanikova rođenja i preseljenja, a mi ga svakodnevno spominjemo kao da je među nama. To spominjanje nam je i Allah naredio u časnom Kur’anu. Tog spominjanja srž je i naša mevludska tradicija, koju i danas neki pokušavaju da osporavaju kao nešto strano islamu. Ovo je naša tradicija koju smo njegovali, koju njegujemo i koju ćemo njegovati. Kako kažu stihovi mevluda: “I mi u Bosni mevlud učimo!” I mi u Bosni se Poslanika sjećamo i kroz mevlude, i kroz namaze i svakodnevno kroz učenje salavata…
…Zapitati se kako smo mi na ovim prostorima opstali kao muslimani u zadnjih stotinu godina? To je Božija milost, a potom iskreno vjerovanje i dove naših deda i nena i na trećem mjestu naši šehidi i gazije koju su svojim života branili ovaj narod….
…Mi još uvijek u našoj zemlji imamo mjesta gdje djeca ne idu u istu školu, niti u različite škole putuju istim autobusom. Valja nam se boriti za naša prava i izboriti s mnogim nepravdama i tegobama. Kako ćemo zavisi u mnogome od nas. Moramo razmišljati šta će biti s nama i gdje ćemo biti za 100 ili 200 godina?…
…Trebamo živjeti islam svaki dan, slijediti Poslanika svaki dan. Ne samo u posebnim prilikama. Islam se djelom potvrđuje. Poslanik je milost svih svjetova i mi trebamo biti svjesni te milosti i odgovornosti spram njega i njegova primjera.- kazao je Kenan ef. Bajrić u svom obraćanju.
Dovu na kraju mevludskog programa proučio je Muamer ef. Cero.