Medžlis Konjic

Mevludski program u Lisičićima

Večeras (30.09.2023.g.) je u okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Konjic “Merhaba, ej, naš Resule”  u džamiji u Lisičićima upriličen mevludski program.
Ćamil ef. Pindžo, imam džemata Lisičići je na početku programa ukratko predstavio predavača prof. dr. Munib ef. Drkića, a potom kazao:
Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, odlikovao se nebrojenim posebnostima, od kojih Uzvišeni Allah izdvaja jednu, kojom ga opisuje u časnoj Knjizi. Uzvišeni kaže: “Ti si zaista (Muhammede) na najvećem stepenu lijepog ponašanja” (El-Kalem, 4). I zaista, pogledamo li njegov kompletan život, shvatit ćemo da je Muhammed, alejhis-selam, posjedovao osobine kojima je postavio obrazac ponašanja koji odiše savršenstvom i koji je do kraja sačuvan neumrljan bilo kakvim prizemnostima ili nedoličnostima.  On, Muhammed, odlikuje se vrhuncem lijepog ponašanja i bolje od toga nije moguće, niti njemu priliči išta manje od toga! – Rekao je Ćamil efendija, a potom je citirao hadise: Poslanik, a.s., je rekao: ”Ništa teže na Sudnjem danu neće biti od lijepog ahlaka.” Također je rekao: ”Najbliži meni na Sudnjem danu bit će oni lijepog ahlaka.

Mevludski program izveli su imami Medžlisa IZ Konjic a predavanje je održao prof. dr. Munib Drkić, predavač na predmetima Perzijski jezik i Perzijska književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Prof.dr. Munir Drkić, odbranio je doktorsku disertaciju o Mesneviji, djelu velikog duhovnog učitelja i pjesničkog genija Mevlane Dželaludina Rumija. Shodno tome i njegovo večerašnje predavanje bilo je sadržano od nekoliko poučnih kazivanja – hikaja, koje kazuju o vrijednosti vjere i čuvanja čistoće naših srca.

Samo čisto srce nosi istinsku vrijednost, a ono se čisti istigfarom, zikrom, stalnim čuvanjem svijesti o dragom Bogu.- kazao je.
Čovjek treba raditi i privređivati ali i znati ponekad napraviti pauzu da nas rad i privređivanje ne bi potpuno obuzeli. Mevludski programi mogu poslužiti kao takva stanka, promjena, da se zastane, okoristi učenjem Kur’ana, spominjanjem Poslanika, salavata, podsjećanjem na puni smisao života.- kazao je prof.dr. Munib Drkić.