Medžlis Konjic

Održan mevludski program u džamiji u Glavatičevu

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2023” danas je (28. avgust 2023.) u džamiji Glavatičevu, poslije podne-namaza održan mevludski program.

Na početku mevludskog programa okupljene vjernike i vjernice poselamio je i dobrodošlicu zaželio imam džemata Glavatičevo Ines ef. Zukić. Nakon uvodnog dijela programa džematlijama se obratio i glavni imam MIZ Konjic Refik ef. Delić koji je ponovio vrijednost i važnost mevludskih susreta, živog susreta džematlija, ljudi, susreta bez tipaknja društvenih mreža i virtuelnog svijeta.

Nikakav virtuelni svijet ne može zamijeniti živi susret, niti ikakvo predavanje može zamijeniti ovakva živa predavanja i susrete džematlija i naših alima.- kazao je Refik efendija.

Mevludski program izveli su imami Medžlisa IZ Konjic a predavanje je održao muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović.

U svom obraćanju muftija mostarski Salem ef. Dedović je također ukazao na vrijednost i važnost mevludskih susreta.

Kroz ove mevlude podsjećamo se, kao pojedinci, kao džemat, kao zajednica, koliko je poslanička tradicija živa u nama i koliko se valja iznova podsjećati na Poslanikov sunnet. Sve dok je poslanički sunnet živ među nama i Poslanik je, možemo reći, živ među nama u toj mjeri, iako nije fizički živ, ali jeste živ kroz njegov sunnet. Ovoj se vrijednosti uvijek iznova trebamo vraćati.

Tragajući za kur’anskim odgovorima koji daju utjehu i snagu vjerniku u današnjim neizvjesnim i u mnogim stvarima teškim i bremenitim vremenima muftija mostarski je podsjetio vjernike na suru Ed-Duha i kroz tumačenje povoda i okolnosti objave ove sure, poruka i pouka njenih ajeta ponudio vjernicima  islamski recept samopouzdanja, nade, optimizma i hajra u životu.

“Tako mi jutra” /1/ “i noći kad se utiša”, /2/ “Gospodar tvoj nije te ni napustio ni omrznuo!” /3/ “Onaj svijet je, zaista, bolji za tebe od ovog svijeta”, /4/ “a Gospodar tvoj će tebi sigurno dati, pa ćeš zadovoljan biti.” /5/ “Zar te siročetom ne nađe, pa ti utočište dade”, /6/ “i zalutalim te nađe, pa te uputi”, /7/ “i siromahom te nađe, pa te bogatim učini?” /8/ “Zato siroče ne ucvili”, /9/ “i onoga ko traži ne odbij”, /10/ “i o blagodati Gospodara svoga kazuj!” /11/

Muftija je naglasio da iako ova sura predstavlja obraćanje Uzvišenog Gospodara Poslaniku, a.s., ona je objavljena i svakom od nas, da nas podsjeti da nas Gospodar nije napustio, da je onaj svijet  bolji od ovog svijeta i da nas pored ostalog napomene da gledamo i kazujemo o blagodatima Gospodara svjetova, a ne da ih podrazumijevamo, a dušu, srce, razum bihuzurimo samo onim što nemamo, a za što najčešće i ne znamo trebali nam istinski.

Dovu na kraju mevludskog programa proučio je Šefko ef. Tinjak.