Muftijstvo mostarsko

U Medresi održano regionalno takmičenje iz vjeronauke

Regionalno takmičenje iz nastavnog predmeta islamske vjeronauke za učenike osmih, devetih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola 29. aprila 2023.g. održano je u Karađoz-begovoj medresi.

Takmičenje je održano u organizaciji Pedagoškog zavoda Mostar i Muftijstva mostarskog. Učestovovalo je 53 učenika osmih, devetih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola iz Mostara, Konjica, Jablanice, Stoca, Čapljine, Prozora i Livna. Odgovarali su na pitanja koja je pripremio savjetnik za vjeronauku u Pedagoškom zavodu Mostar dr. Ahmed ef. Husić.

Prisutnima se na početku obratio tehnički sekretar Muftijstva mostarskog Anel Dokara koji je prenio selame Muftije mostarskog mr. Salem-ef. Dedovića i čestitao svim učenicima koji su kroz svoja školska takmičenja bili najbolji i koji su tako dobili pravo učešća na regionalnom takmičenju.

Potom je dr. Ahmed Husić objasnio propozicije i pravila takmičenja.

Nakon komisijskog sumiranja rezultata saopćeni su i rezultati takmičenja.

 

I razred srednjih škola

  1. Harisa Nazdraić, JU Druga gimnazija Mostar, vjeroučitelj Fejruz Abaza
  2. Sedina Graho, JU Srednja škola Konjic, vjeroučitelj Kenan Jazvin
  3. Lamija Lizde, JU Srednja elektrotehnička škola Mostar, vjeroučitelj Samir Sejdihović

 

IX razred osnovnih škola

  1. Lejla Hodžić, JU Osnovna škola “Seonica”, vjeroučitelj Denis Kezo
  2. Samra Karadža, JU Osnovna škola ”Zalik” Mostar, vjeroučitelj Sejo Krhan
  3. Lejla Obradović, JU Prva osnovna škola Stolac, vjeroučiteljica Alma Mujakić

 

VIII razred osnovnih škola

  1. Laila Kević, JU Osnovna škola ”Zalik” Mostar, vjeroučitelj Sejo Krhan
  2. Almin Duro, JU Osnovna škola ”Šćipe”, vjeroučitelj Almir Muminović
  3. Adina Aličić, JU Osnovna škola ”Blagaj”, vjeroučitelj Sanel Mehremić

 

U ekipnoj konkurenciji srednjih škola prvo mjesto pripalo je JU Druga gimnazija iz Mostara, drugo mjesto osvojila je JU Srednja škola Konjic, a trećeplasirana je bila JU Srednja elektrotehnička škola iz Mostara.

Za najbolju osnovnu školu proglašena je JU Osnovna škola ”Zalik” Mostar, drugo mjesto osvojila je JU Osnovna škola “Vrapčići” Mostar, a trećeplasirana je bila JU Osnovna škola “Seonica”.

Diplome pobjednicima takmičenja i prigodne nagrade dodijelili su tehnički sekretar Muftijstva mostarskog Anel Dokara, pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese za internat mr. Suad Mujakić i savjetnik za islamsku vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar dr. Ahmed Husić.

Najuspješniji takmičari predstavljat će Muftijstvo mostarsko na X državnom takmičenju koje organizuje Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a koje će biti održano 20. maja 2023. godine.