Muftijstvo mostarsko

Zajednički iftar povodom završetka radova na mesdžidu na Kričanjama

U selu Kričanje, u džematu Podvelež, na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar, sinoć je upriličen zajednički iftar povodom završetka rekonstrukcije mesdžida. Iftaru je prisustvovao veliki broj džematlija.

Na samom početku, u ime domaćina, kratko se obratio Adis-ef. Gosto, koji je iskazao zahvalnost svima koji su učestvovali u projektu obnove mesdžida.

Zatim se okupljenim vjernicima obratio muftija u penziji hadži Seid-ef. Smajkić, koji je govorio o potrebi muslimasnkog jedinstva tumačeći posljedni ajet iz sure Feth u kojem je Uzvišeni Allah rekao: „Muhammed je Allahov poslanik, a njegovi sljedbenici su strogi prema nevjernicima, a samilosni među sobom.“

Pozvao je okupljene vjernike da budu Allahu Uzvišenom istinski pokorni i da mu ibadet čine što je preduslov za Allahovu pomoć. „Allah će dobrim ljudima, postačima, nosiocima progresivne islamske misli omogućiti da sija svjetlost islama koja neće moći biti ugašena, a i druge benefite, i nakon života u stanju koje nije povoljno za bošnjački i za islamski ummet u cjelini On će dati mir i sigurnost“, istakao je muftija Smajkić.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar pohvalio je angažman džematlija u realizaciji ovog projekta.

„Mi smo s radošću bili podrška u ovom hairli projektu, srce nam je veliko kad se osjeti džematsko, zajedničko djelovanje. Ovakav pristup treba prenositi na mlađe generacije, jer pomalo se u prvi plan stavlja lični interes i obaveze, pa se zanemari ono što bi nas trebalo spajati. Svi smo mi članovi Islamske zajednice i drago nam je što smo bili uz vas u ovom projektu,“ rekao je predsjednik Alić.

Derviš Krhan najstariji džematlija na Kričanjama izrazio je želju da se uz mekteb dogradi mala munara, čime bi se dodatno intenzivirao vjerski život u ovom džematu i ukazao na nužnost organizovanja vjerskih aktivnosti u svim mesdžidima rekavši da se „ne smiju zatvarati hajrati.“ Podsjetio je na vrijeme kad se u Podveležu na tri mjesta klanjala džuma u vrijeme kad je imamsku službu obavljao rahmetli Selim Jelovac.

Muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović u svom obraćajnju je ukazao na važnost vraćanja svojim korijenima i proučavanja svoje historije.

„Ovaj događaj potvrđuje i pokazuje da kod Bošnjaka muslimana postoji svijest o svojim korijenima, o tome da su ishodišta našeg identiteta naše džamije i mektebi u kojima smo stjecali prva znanja o našoj vjeri. U ovom mesdžidu naši divni preci, pregaoci, bili su vjerni Dragom Bogu, čuvali su vrlo čvrsto, odgovorno i stameno bajrak islama“, poručio je muftija.

Govoreći o vakufima trojice Lakišića, Ahmed-age, Hasan-bega i Husage, muftija je naglasio da je to inspirativno, poticajno i trajno djelo.

„Dobrotu i dobro djelo ne mogu nadjačati ni režimi, ni progoni, ni represije. Ta klica dobrote i dobročinstva s dobrim i iskrenim namjerama da se radi u ime Dragog Boga, zarad Njegovog zadovoljstva, a za opće interese, zahvaljujući ovoj generaciji Bošnjaka nastavlja se i produžava se vakuf Hasan-bega Lakišića. Ovdašnja generacija ugradila je sebe na zdravim temeljima prošlosti i produžava se kontinuitet trajanja jednom Božijem zdanju, mjestu sedžde, okupljanja, zajedništva i dobročinstva. Na ovaj način čuva se emanet naših predaka“, naglasio je muftija Dedović.

Mekteb na Kričanjama zadužbina je vakifa Hasan-bega Lakišića, sina Hadži-Mustafinog, a izgrađen je u razdoblju od 1919. do 1922. godine. Pored ovog na Kričanjama, vakif je dao sredstva za izgradnju mekteba u selima Dobrč i Do, u Podveležu. Mekteb je više puta obnavljan i proširivan od strane mještana. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu plato Podveležja našao se pod okupacijom agresorskih snaga, a mekteb na Kričanjama je pretprio oštećenja. Temeljita obnova je počela 13. novembra 2018. godine, a završena je u martu tekuće godine.