Hutbe

Ljudskom rodu neophodno međusobno saosjećanje i solidarnost

Svaka tragedija i ljudska patnja treba da uzdrma naše zaboravne, nerijetko sebične duše, pred spoznajom koliko je ljudskom rodu neophodno međusobno saosjećanje i solidarnost u iskušenjima i nevoljama koja nas zadese – kazao je u današnjoj hutbi reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Hutbu Rijaseta Islamske zajednice, povodom razornih zemljotresa u Republici Turskoj i Siriji, reisul-ulema je kazivao u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

– U Allahovoj knjizi, jasnoj uputi i opomeni čovjeku, nagoviješteno je da će ljudski rod neizostavno biti stavljan na teške ispite i iskušenja. Naši ovodunjalučki životi, ma gdje i koliko budemo živjeli, bit će protkani i obilježeni nedaćama i nevoljama – naglasio je reisul-ulema.

Kazao je da ovih dana s neizrecivim bolom i zaprepaštenjem posmatramo prizore razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili Republiku Tursku i dijelove Sirije.

– Tužne vijesti prestižu jedna drugu. Saznanja o velikom broju žrtava koji, nažalost, još nije konačan, kao i nepotpune procjene ogromne materijalne štete, još više produbljuju bol i saosjećanje s porodicama nastradalih. Potresi su za sobom ostavili na hiljade stradalnika bez krova nad glavom. Sa zemljom su sravljena čitava naselja i stambeni blokovi. U velikim gradovima uništena je kompletna komunalna infrastruktura i saobraćajnice. I dalje traju herojske akcije spašavanja preživjelih i ozlijeđenih dok hladno vrijeme i najavljene snježne oluje ometaju spasioce u potrazi za preživjelima. Prizori ovakve neopisive patnje, straha i neizvjesnosti dotiču i najtvrdokornija srca. U ovom blagoslovljenom danu i odabranom satu džuma-namaza uputimo dovu Svemogućem da našoj braći i sestrama iz prijateljske Republike Turske podari utjehu, pomoć i spas – istaknuo je u hutbi reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema 2.jpg - Reisul-ulema Kavazović: Ljudskom rodu neophodno međusobno saosjećanje i solidarnost
Reisul-ulema: Spremnost da se pruži ruka nevoljniku nadilazi uobičajene predrasude i granice

Dodao je da nas je “ova strašna tragedija uvjerila i u postojanje one ljepše, svjetlije strane našeg ljudskog lica – saosjećanja i pomoći nastradalim, hvala Bogu, ne izostaje”.

– Spremnost da se pruži ruka nevoljniku nadilazi uobičajene predrasude i granice. Sa svih strana svijeta hrabrom narodu Republike Turske stižu riječi saučešća, ali i konkretna humanitarna pomoć – naveo je u hutbi reisul-ulema Kavazović.

Naglasio je da tek u ovakvim kataklizmama, možemo na trenutak uvidjeti s kakvim je sve patnjama iskušavan čovjek kroz dosadašnju povijest.

– Koliko je ova Zemlja po kojoj hodimo natopljena suzama gladnih, prognanih i potlačenih? Da li nas te patnje, kada ih proživimo na vlastitoj koži, ili ih vidimo kod drugih, imalo uzdižu u ljudskom dostojanstvu i odgovornosti?

Čine li nas te patnje i bolni uzdasi imalo boljim ljudima spremnim da uvijek i na svakom mjestu razumijevamo i poštujemo tuđu bol i nesreću, ali i da se uzdržimo od činjenja nepravde i nasilja drugima?

Ako, uprkos naučnom i tehnološkom napretku, stradanja i ljudske žrtve nikako ne možemo izbjeći, onda saosjećanjem i velikodušnošću sigurno možemo i trebamo ublažiti bol i kušnju stradalnika – poručio je, između ostalog, u hutbi reisul-ulema.

Kazao je da su “nevolje i udarci sudbine tek mali dio ljudskom razumu nedokučive Božije providnosti koja se ne može logički i racionalno razumjeti i sagledati”.

– Kada bismo nekim čudom i mogli proniknuti u tajne sudbine, kada bi nam se samo načas skinula poneka koprena s onog što je Božijom mudrošću sakriveno našem znanju, naša patnja bila bi još teža i nesnošljivija, jer naš ograničeni um ni tada ne bi mogao spoznati krajnje uzroke i razloge iskušenja i tragedija koje nas s vremena na vrijeme pogađaju.

Pred sudbinom, ma kako bolna i surova bila valja ostati stamen i pribran, jer ništa se ne dešava bez Božijeg znanja i dozvole. Nema snage i moći osim s Allahom Svemoćnim i Uzvišenim – istaknuo je reisul-ulema.

Vjernike je podsjetio i da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokrenula veliku humanitarnu akciju “Narodu Turske i Sirije od Bošnjaka s ljubavlju”, još jednom im uputivši poziv da uzmu učešće i pomognu narodu Turske i Sirije na ovaj način.

viber_slika_2023-02-10_12-21-17-246.jpg - Reisul-ulema Kavazović: Ljudskom rodu neophodno međusobno saosjećanje i solidarnost

– Akcija će trajati u narednom periodu i o njoj ćete redovno biti informirani u medijima. Istovremeno, danas u svim džematima u domovini i dijaspori organiziramo sergiju za nastradale u zemljotresu u Republici Turskoj i Siriji.

Svojim učešćem u svim ovim akcijama pokažimo da naša solidarnost s nevoljnicima nije samo verbalna već i praktična i da smo u boli i patnji s braćom i sestrama u vjeri poput jednog tijela koje osjeća nesanicu i groznicu.

Također ćemo danas, nakon džuma-namaza, klanjati dženaza-namaz u odsustvu za šehide Turske i Sirije. Da im Allah podari lijepi Džennet – poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Hutba je pročitana u svim džamijama.

(MINA)